onsdag 19 april 2023

Äggakaka med bacon, stekta äppelskivor och grönkål

En skånsk variant på ugnspannkaka men tillagad i stekpanna.
Men i och med att jag var oroliga att den skulle bränna fast vågade jag inte ha för hög värme i pannan, så de tio minuterna enligt receptet räckte inte till för att få den så pass fast så den gick att vända. Kanske att det tog 20 minuter och då var den ändå lite lös så den kladdade lite när jag vände upp den på ett fat.
Men efter ytterligare 5 minuter på medelvärme på andra sidan var den klar att serveras med bacon, stekta äppelskivor och grönkål. Smakade mycket bra!

 

4 ägg
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
0,5 tsk salt- + 2 krm
300 g bacon
2 äpplen
2 msk smör
1 msk strösocker
150 g grönkål- färsk

Gör så här
Vispa upp äggen.
Tillsätt mjöl och hälften av mjölken
och vispa till en klimpfri smet.
Häll i resten av mjölken och tillsätt 0,5 tsk salt.
Stek bacon tills det är knaprigt och har fin färg.
Ta upp det på ett fat och ställ åt sidan.
Häll smeten i stekpannan och stek äggakakan i fettet efter baconet i ca 10 min.
Stjälp upp den på ett fat och vänd tillbaka kakan i pannan. Stek i ytterligare ca 5 min.
Kärna ur och skär äpplena i skivor.
Stek dem i smör tills de mjuknat och har fått fin färg.
Strö över sockret och låt det karamelliseras runt äpplena.
Repa bladen från grönkålen.
Blanda ner bladen i pannan och krydda med 2 krm salt.
Fös äpplen och kål åt sidan och värm baconet vid sidan om.
Servera äggakakan, skuren i bitar, med bacon, äpplen och kål.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar