söndag 16 april 2023

Sparrispaj, perfekt till vårens och sommarens fester

Bortse från den mörka pajkanten. Mitt råd är att strunta i att förgrädda pajskalet.
Gör din egen pajdeg enligt receptet eller använd, som jag, färdig pajdeg från kyldisken.

Recept på sparris- och valnötspaj med färdig pajdeg hittar man här.

En perfekt rätt på vår- eller sommarbuffén. Kan serveras både kall eller ljummen.


100
g
smör
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 krm salt
1 msk vatten

Fyllning
250
g
grön sparris
0,5
purjolök
50 g babyspenat

Äggstanning
3
ägg
1
dl
matlagningsgrädde
2
dl
mjölk
1,5 dl västerbottensost- riven
0,5
dl
dill- finhackad
0,75
tsk
salt
1 krm svartpeppar- nymald

Topping
1
burk
räkor- skalade i lake (500 g)
1 dl crème fraiche
2 msk löjrom
dillkvistar

Gör så här
Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa.
Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg.
Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 min.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Nagga pajskalet och låt det vila i kylen ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min.

Fyllning:
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min.
Ansa och strimla purjolöken.
Strö purjolök och spenat i pajskalet.
Lägg sparrisen ovanpå.

Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen
och häll den över fyllningen.

Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min,
tills den är gyllene och har stannat.
Låt pajen svalna.

Toppa med räkor, crème fraiche, löjrom och dill.

 

1 kommentar: