Bortse från den mörka pajkanten. Mitt råd är att strunta i att förgrädda pajskalet.
Gör din egen pajdeg enligt receptet eller använd, som jag, färdig pajdeg från kyldisken.
Recept på sparris- och valnötspaj med färdig pajdeg hittar man här.
En perfekt rätt på vår- eller sommarbuffén. Kan serveras både kall eller ljummen.
100 g smör
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 krm salt
1 msk vatten
250 g grön sparris
0,5 purjolök
50 g babyspenat
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1,5 dl västerbottensost- riven
0,5 dl dill- finhackad
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar- nymald
1 burkräkor- skalade i lake (500 g)
1 dl crème fraiche
2 msk löjrom
dillkvistar
Gör så här
Hacka
samman smör, mjöl och salt till en grynig massa.
Tillsätt vattnet, lite
i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg.
Linda in degen i
plastfolie och låt vila i kylen ca 30 min.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Nagga pajskalet och låt det vila i kylen ytterligare ca 30 min.
Sätt
ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12
min.
Fyllning:
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min.
Ansa och strimla
purjolöken.
Strö purjolök och spenat i pajskalet.
Lägg sparrisen ovanpå.
Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen
och häll den över fyllningen.
Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min,
tills den är gyllene och har stannat.
Låt pajen svalna.
Toppa med räkor, crème fraiche, löjrom och dill.
Åhh så gott! Ja man behöver nya recept. Tack. Kram Pia
SvaraRadera