söndag 9 april 2023

Sötsur dillsås till laxbiffar

Sötsur dillsås passar inte bara till dillkött, utan funkar även fint till stekt lax.
E
tt billigare alternativ till laxfiléer är att köpa laxfärs och göra laxbiffar av.

 

Laxbiffar

8-12 st

600 g laxfärs, tinad
 1 gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm citronpeppar
1 krm chilipulver
Rapsolja
Smör

Gör så här
Skala och hacka löken fint. 
Blanda laxfärs med lök, salt och kryddor.
Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör.
Forma biffar och stek dem gyllenbruna på båda sidor.
Sänk värmen och låt dem bli helt genomstekta.
 
 Sötsur dillsås

1,5 msk smör
3 msk vetemjöl
 5 dl vatten
2 msk ljus kalv- eller grönsaksfond
0,5 dl grädde
50 g fryst dill
Salt
Vitpeppar 
1 dl ättiksprit, 12%
0,5 dl socker
 
Gör så här
Koka upp ättika och socker i en kastrull.
Dra av från plattan.
Smält fettet i en kastrull.
Rör ner mjölet.
Tillsätt vattnet och fonden.
Rör tills såsen kokar upp.
Koka såsen i 3-5 minuter.
Tillsätt grädden och dille.
Smaka av såsen med socker- och ättikslagen,
salt och peppar.

Servera laxbiffarna med kokt potatis och den sötsura dillsåsen.
 
Smaklig spis! 


1 kommentar:

  1. Det såg väldigt gott ut. Har aldrig testat laxfärs. Men det ska jag nog prova. Kraaaam Pia

    SvaraRadera