Fyll färdig pajdeg med kallrökt lax, purjolök, spenat och ost och servera sedan den färdiga pajen med en krämig avokadosås till. Såsen som är smaksatt med majonnäs och pepparrot passar även ihop med rökt kallskuret och rökt fisk på sommarbuffén. Mycket god sås!
1 rulle färdig pajdeg
Fyllning
100
g
gravad eller kallrökt lax
1
purjolök
0,5 msk
smör
200
g
färsk babyspenat
0,5 tsk
salt
2
krm
peppar
200
g
lagrad riven ost
Äggstanning
3
ägg
2
dl
matlagningsgrädde 15%
250
g
ricottaost
1
tsk
salt
2
krm
peppar
Sås
2
avokador
2
tsk
citronjuice
2
dl
turkisk yoghurt 10 %
0,75 dl
majonnäs
0,5 msk
pepparrot på tub
2
krm
salt
Gör så här
Strimla purjolöken och fräs den i smör i en
stekpanna.
Blanda ner spenaten.
Stäng av värmen men låt stekpannan stå kvar på spisen.
Stek tills spenaten blivit mjuk.
Salta och peppra.
Låt kallna.
Krama ur vätskan och grovhacka spenaten.
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda ner spenaten.
Stäng av värmen men låt stekpannan stå kvar på spisen.
Stek tills spenaten blivit mjuk.
Salta och peppra.
Låt kallna.
Krama ur vätskan och grovhacka spenaten.
Sätt ugnen på 200°C.
Klä en pajform som har storleken 26 cm i diameter med pajdeg.
Förgrädda pajdegen i 10 min.
Förgrädda pajdegen i 10 min.
Dela laxen i småbitar.
Blanda samman äggstanningen.
Blanda samman äggstanningen.
Lägg osten i pajskalet och spenat- och purjolöksblandning ovanpå.
Lägg ut laxen i pajen och häll över äggstanningen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°, ca 45 minuter.
Avokadosås: Mosa avokadorna och blanda med citronsaften. Blanda med resten av ingredienserna till såsen.
Smaka av med pepparrot och salt.
Servera såsen till pajen.
Lägg ut laxen i pajen och häll över äggstanningen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°, ca 45 minuter.
Avokadosås: Mosa avokadorna och blanda med citronsaften. Blanda med resten av ingredienserna till såsen.
Smaka av med pepparrot och salt.
Servera såsen till pajen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar