onsdag 12 juni 2024

Laxpaj med spenat och avokadosås

Fyll färdig pajdeg med kallrökt lax, purjolök, spenat och ost och servera sedan den färdiga pajen med en krämig avokadosås till. Såsen som är smaksatt med majonnäs och pepparrot passar även ihop med rökt kallskuret och rökt fisk på sommarbuffén. Mycket god sås!

 

 1 rulle färdig pajdeg

Fyllning

100 g gravad eller kallrökt lax
1 purjolök
0,5 msk smör
200 g färsk babyspenat
0,5 tsk salt
2 krm peppar
200 g lagrad riven ost

Äggstanning

3 ägg
2 dl matlagningsgrädde 15%
250 g ricottaost
1 tsk salt
2 krm peppar

Sås

2 avokador
2 tsk citronjuice
2 dl turkisk yoghurt 10 %
0,75 dl majonnäs
0,5 msk pepparrot på tub
2 krm salt
 
Gör så här
Strimla purjolöken och fräs den i smör i en stekpanna.
Blanda ner spenaten.
Stäng av värmen men låt stekpannan stå kvar på spisen.
Stek tills spenaten blivit mjuk.
Salta och peppra.
Låt kallna.
Krama ur vätskan och grovhacka spenaten.
Sätt ugnen på 200°C.
Klä en pajform som har storleken 26 cm i diameter med pajdeg.
Förgrädda pajdegen i 10 min.
Dela laxen i småbitar.
Blanda samman äggstanningen. 
Lägg osten i pajskalet och spenat- och purjolöksblandning ovanpå.
Lägg ut laxen i pajen och häll över äggstanningen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°, ca 45 minuter.
Avokadosås: Mosa avokadorna och blanda med citronsaften. Blanda med resten av ingredienserna till såsen.
Smaka av med pepparrot och salt.
Servera såsen till pajen. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar