måndag 10 juni 2024

Vegansk currygryta med stora vita bönor

Under åren har det fyllts på med en hel del vegetariska recept här på bloggen, se etiketten "vegetariskt" i listen till höger, och de senaste åren även med veganska recept.
Men vad är det egentligen för skillnad på att vara vegetarian och vegan?

Vegetarian

En vegetarian äter enbart föda som härstammar från växtriket, enligt Nationalencyklopedins definition. Men i folkmun likställs vegetarianer ofta med lakto-ovo-vegetarianer, med andra ord de som inte äter kött, fisk, skaldjur eller fågel – men fortfarande äter ägg och mejeriprodukter.
Enligt Livsmedelsverkets definition likställs vegetarisk kost med vegansk kost, därför är ett livsmedel som märkts ”vegetariskt” även veganskt.


Vegan

Vegansk mat innehåller inte några inslag från djurriket – varken kött, fisk, fågel, skaldjur, mejeriprodukter, ägg, gelatin eller honung. Veganism brukar beskrivas som en livsstil som sträcker sig utanför kosthållningen. Är man vegan använder man därför inte heller produkter som har framtagits med påverkan på djurriket som till exempel skinn, ull, dun, vaxprodukter eller djurtestad kosmetika.

Japp, då har vi fått svar på det :)  Själv skulle jag kategorisera mig mer som flexitarian, eftersom jag försöker få in så mycket vegetabilisk kost i vardagen som möjligt, men utesluter inte kött helt och äter mer än gärna fisk.

 

4 portioner

1 gul lök
 2 st vitlöksklyftor
1 bit ingefära (ca 1 msk riven)

200 g potatisar av fast sort
2 tsk gult currypulver
1 grönsaksbuljong

 1 burk krossad tomat
2 dl vatten

1 förp konserverade stora vita bönor (400 g)
100 g babyspenat
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
 

Gör så här
Hacka lök och vitlök.
Skala och skär potatisen i små bitar.
Riv ingefäran.
Hetta upp olja i en kastrull och stek löken tills den fått lite färg.
Tillsätt
vitlök, ingefära och potatis och fräs lite till.
Blanda i curry, smulad buljongtärning, krossade tomater och vatten
och låt sjuda under lock i ca 15 minuter.
Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Vänd ner bönor och babyspenat.
Krydda med salt och peppar.
Låt grytan småkoka utan lock i 10 min.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer curry.
Servera med ris eller ett gott bröd.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar