En maträtt som speglar det enkla
livet, där man tar vad man har för att skapa något som är både enkelt
och lyxigt på samma gång. Den här soppan är en perfekt rätt för att piffa upp en
grådaskig vardag och ett ypperligt tillfälle att ta tillvara slatten i vinflaskan från helgen och rotfrukterna som börjat sjunga på sista versen. Jag använde mig av lax, morötter och potatis i min soppa, men vilka rotfrukter som helst går att ta tillvara och använda i soppan, ihop med vilken fisk och skaldjur som helst. Det går till och med att skippa skaldjuren om man bara har fisk hemma. Ja, till och med fisken går att slopa, då blir det kanske inte en lika lyxig soppa, men garanterat en minst lika god grönsakssoppa.
4 portioner
500 g fiskfilé i bitar
200 g skalade räkor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 morötter
8 potatisar
1 purjolök
2 dl vitt vin
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 dl matlagningsgrädde
1 dl hackad dill
2 tsk torkad timjan
Gör så här
Skär laxen i cirka 2x2 cm bitar, ställ åt sidan.
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Tvätta eller skala och skär morot och potatis i bitar.
Skölj purjolöken noga och skär i tunna skivor.
Fräs gul lök, purjolök, vitlök och rotfrukter mjuka
tillsammans med timjan i olja i en
kastrull på cirka 3 liter.
Häll på vinet, låt koka in så hälften är
borta.
Tillsätt vatten och grädde.
Smula ner buljongtärningen och låt sjuda under lock i 20
minuter.
Smaka av soppan med salt och peppar.
När det
återstår 5–7 minuter av koktiden, rör ner dill, lax och låt
sjuda klart.
Precis innan servering, vänd ner räkorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar