Fortsätter på temat anti-inflammatorisk kost med en rätt lagad från grunden.
En magrare variant på köttbullar i tomatsås. Mald kalkon innehåller mindre mättat fett än köttfärs och istället mer fleromättat fett, vilket gör kalkonfärsen till ett mer skyddande och hälsosammare alternativ att använda till köttbullar.
4 portioner
550 g kalkonfärs
1 gul lök, grovhackad
1 stor näve basilika
1 citron, rivet skal
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tomatsås
400 g krossad tomat
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, pressade
1 nypa chiliflingor
Några droppar balsamvinäger
Salt och peppar
Till servering
Pasta
Färsk basilika och ruccola
Citronklyftor
Hyvlad parmesan
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Mixa ihop lök, basilika, citronskal, ägg, salt och peppar.
Blanda ihop kalkonfärsen och den mixade blandningen.
Forma bollar av smeten och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in plåten mitt i ugnen 10-12 minuter.
Låt köttbullarna svalna lite och stek dem runt om
i olja i en stekpanna för att få fin färg.
Tomatsås: Häll de krossade tomaterna i en stekpanna
tillsammans med tomatpuré, vitlök och chiliflingor.
Smaka av med balsamvinäger, salt och svartpeppar.
Låt sjuda i 10 minuter.
Häll såsen över kalkonköttbullarna
och låt dem sjuda i ytterligare några minuter.
Servera med pasta,
färsk basilika, ruccola, citronklyftor och hyvlad parmesan.
Gott! Jag brukar göra liknande på kyckling färs. Kram Pia
SvaraRaderaJa, det funkar ju det med och är dessutom generellt billigare än kalkonfärs. Kram
Radera