Satt på jobbet och tittade ut på ruskvädret utanför fönstret och tänkte att idag är en perfekt dag för att baka. Och så kom jag på att jag hade flera restbitar av blockchoklad hemma i skåpet. Tänkt och gjort, när jag kom hem plockade jag fram blockchokladen och vägde den och konstaterade att det skulle räcka till en dubbel sats Kladdkakecookies.
Och här är resultatet.
Verkligen enkla och goda kakor som går snabbt att göra. Så imorgon blir det gofika på kontoret, tänkte jag.
24 st
150 g mörk choklad
2 st ägg
1,75 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 dl (120 g) vetemjöl
Gör så här
Smält smör i en kastrull på svag värme.
Ta bort från
värmen och lägg i chokladen (gärna i mindre bitar)
och rör då och då så
att chokladen smälter.
Rör till en jämn och fin chokladsmet. Låt stå och svalna.
Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker.
Vispa med elvisp till en ljus och fluffig smet.
Tillsätt kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.
Vispa till en jämn smet.
Tillsätt vetemjölet och den smälta choklad- och smörblandningen.
Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.
(Rör/vispa inte längre
tid än att det är blandat.)
Tänk på att inte gräva med
decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas
och man tar för
mycket vilket leder till torra kakor.
Häll istället upp mjölet i
litermått eller väg det.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper.
(Låt smeten stå en liten stund och svälla om den skulle vara för lös.)
Tänk
på att ha ganska mycket avstånd mellan eftersom kakorna flyter ut.
Grädda kladdkakecookies mitt i ugnen i 175°C i ca 12-13 minuter.
(När man tar ut dem från ugnen så sjunker de ihop.)
Låt kakorna svalna på plåten.
Receptet kommer från Recepten.se
Men så himla gott! Varför har man inte dig till kollega...?! ;)
SvaraRaderaKram Gunilla
Haha, ja, man var populär idag vill jag lova ;) Kram!
Radera