Välkommen!

söndag 6 juli 2014

14 dagar semester på vackra grekiska ön Santorini

Idag är min sista semesterdag, för den här gången, och jag kan bara nöjt konstatera att vilken tur att vi bestämde oss för att tillbringa fjorton dagar av vår semester på grekiska ön Santorini i år, för här hemma har sommaren sannerligen inte varit så mycket att hurra för, förutom de senaste dagarna då  som ju faktiskt varit riktigt härliga. 
På Santorini hade vi mellan 25 och 36 grader varmt under hela tiden vi var där, så vi kan ju iaf inte klaga på att vi inte har fått tillräckligt med sol och värme på vår semester.

När jag för många är sedan var på Kreta blev jag rätt besviken, för där fanns inga av de vackra, vitkalkade hus med blå dörrar och tak som jag förknippade med Grekland. Vad jag senare förstod var att nästan alla bilder från Grekland med just de typiskt vita husen är tagna från ön Santorini, och efter det har jag alltid velat åka till Santorini för att  få uppleva de vackra vyerna och miljöerna där de vita husen förekommer. 


I år blev det alltså av och den här gången blev jag absolut inte besviken, utan det var precis så pittoreskt och vackert som jag föreställt mig. Små trånga gränder med kullerstensgator, byggda i labyrinter av sjömännen för att förvilla fienden, där husen hänger över klippbranterna med en sagolik utsikt ut över havet.


Eftersom Santorini är en vulkanö består de flesta stränderna av gråsvart sand, 
som blir väldigt het i solen. 
Sandaler till vattenbrynet är därför ett måste för att inte bränna sina fotsulor. 


Alla stränderna har alltså inte svart sand, utan vi gjorde ett besök vid stranden Red beach som omgärdas av röda branta lavaklippor. Häftigt!


Vart vi än kom på Santorini så var det den storslagna utsikten som dominerade.


Vi hyrde bil ett par dagar och snirklade oss upp på smala serpentinvägar för att se så mycket som möjligt av ön. 


Vi tog oss även fram till fots, vilket blev rätt jobbigt i värmen. 


Men på flera ställen kunde man, om man ville, betala ett par tior och istället rida på en åsna uppför de värsta branterna.


Jag vet inte om jag tycker shoppingen var så bra på Santorini, 
men är det souvenirer man är ute efter så är den storslagen. Jag undrar bara hur butikerna får något sålt när alla säljer precis samma saker?
En vacker skål fick iaf följa med hem och en ljuslykta i form av en katt i den typiskt grekiska blå färgen. 


Det grekiska köket är oerhört varierande och grekerna är stolta över sin matkultur och vill gärna dela med sig av den, genom att t ex servera mixade tallrikar med smakprover av flera olika rätter. En utmärkt idé!

 Mixed greek food!

 Mixed sea food!


Naturligtvis åt vi grekisk sallad med fetaost...


...och moussaka.

Vi gjorde några utflykter med båt, och fick se ön även från  havssidan.
Istället för att ta taxi över berget till grannbyn tog vi båten runt udden. 
Gick både snabbare och var billigare.En av båtturerna gick från hamnen som nåddes via en serpentinväg nerför den branta bergväggen, ut till den aktiva vulkanen som ligger mitt i det som kallas calderan, en kraterliknande formation som skapas då en vulkan kollapsar.


Serpentinvägen ner till hamnen sedd från båten. 
Lägg märke till den strida strömmen av bussar på väg till och från hamnen.


Något man inte får missa när man besöker Santorini är den vackra solnedgången sedd från staden Oia, ett måste när man besöker Santorini 


Och så här pigg och glad blir man efter två veckors sol och värme.
Det borde man unna sig lite oftare :) 

Skål!

2 kommentarer:

  1. Åh, vad härligt att få en sådan reseskildring! Jättefina bilder, nu längtar jag ännu mer dit:)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vågar lova att ni inte blir besvikna.

      Radera