måndag 24 juli 2017

Inbränning av muurikka

I helgen brände vi in vår nya muurikka och lagade till tärnad fläskytterfilé som vi åt i pitabröd med hemmagjord kebabdressing till.
Vi brände dock inte in den över öppen eld utan tände grillen och lät den göra jobbet. Man bränner in en muurikka för att få en fetthinna som gör att saker och ting inte bränner fast. Därför ska man inte rengöra en muurikka med diskmedel, som tar bort fetthinnan, utan endast använda hett vatten och sedan smörja in den med fett igen efter användning.


Det dröjde inte länge förrän rapsoljan 
som vi använde att smörja in muurikkan med började mörkna.


Efter ca en halvtimme hade hela muurikkan blivit mörk.
Sedan kommer den att mörkna och patineras ytterligare ju mer man lagar mat i den.


Vi invigde den sedan som sagt med att steka tärnad fläskytterfilé.


Som serverades i pitabröd med hemmagjord kebabdressing till.
Recept på den hittar man HÄR.


Nästa gång blir det till att laga något lite mer avancerat.
Brukar ni laga mat på muurikka? 
Har ni i så fall några favoriträtter som ni gärna lagar?

Min dröm är att få till en grillplats i vår skogsträdgård 
där vi kan laga mat både sommar och vinter.
Så här såg det ut när vi hade rensat undan efter avverkningen av våra stora tallar och granar förra våren och planterat några nya thujor.
Grannens fallfärdiga hus på bilden hoppas jag snart får nya ägare, 
så de river det och bygger nytt istället.


Så här ser platsen ut idag.
Tror thujorna försvunnit i den övriga vegetationen ;)


Vi får se om vi kan få till en grillplats här så småningom 
med eldstad i mitten och stockar som bänkar runtom. 

2 kommentarer:

  1. Har aldrig sett en muurrika innan. Verkar trevligt. Kan bli en fin grillplats där ni tänkt er den. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Em muurikka kan liknas vid en gjutjärnspanna och används för att laga mat över öppen eld.

      Radera