måndag 25 mars 2019

Kålpudding med äpple och hasselnötter

En rätt man passar på att göra mycket av för att ha i frysen en vardag när tiden inte räcker till för att laga mat. Ett tips är att baka kålpuddingen i folieformar, antingen i små portionsformar eller i större. Bara att sätta på lock och frysa in.


Kålpudding med äpple och hasselnötter
4 portioner

1 vitkålshuvud, ca 1 kg
1 dl mörk sirap
2 dl äppeljuice, ej från koncentrat
2 msk soja
1grönsaksbuljongtärning
1-2 dl rostade hasselnötter
2 gula lökar
2 dl kikärtor, hemkokta eller på burk
2 dl kokt bulgur, kokt matvete eller quinoa fungerar också bra
2 ägg
Smör till stekning och formen
Salt och peppar

Gör så här 
Dela kålhuvudet och ta bort rotstocken
Strimla kålen och stek i smör på medelvärme i en stekpanna
Kålen ska bli mjuk och glansig
Häll i sirap,  1 dl äppeljuice och soja
Smula ner buljongtärningen
Låt puttra några minuter
Hacka hasselnötterna och skala löken
Hacka lök och kikärtor och stek i smör i en annan stekpanna
Häll över i en stor bunke och lägg i vitkålen
Tillsätt bulgur, salt, peppar, ägg, 1 dl äppeljuice och 1 dl hackade hasselnötter
Blanda till en ganska lös smet
Smöra en eller flera ugnssäkra formar och fördela smeten
Strö över resten av nötterna
Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills puddingen känns fast, ca 45-50 minuter
Servera med lingonsylt

1 kommentar: