söndag 9 maj 2021

Krämig fiskgryta med musslor

Med frysta musslor lagar du den här fiskgrytan på ett nafs.
Vitt vin och hummerfond ger smak, sambal oelek sting och grädde rundar av.
Och jag antar att tomatpurén ger den där umami-smaken som alla numera pratar om. Jag har inte riktigt fått grepp om den än. Har ni?

4 portioner

400 g fisk i kuber
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
250 g frysta blåmusslor utan skal
3 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
3,5 msk vetemjöl
2 msk konc fisk- eller hummerfond
1 tsk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
salt
2 msk hackad gräslök
Till servering
Ris eller potatis
Sallad

Gör så här
Stek fisken i smör.
Salta och peppra.
Koka upp vatten och vin i en kastrull.
Tillsätt grädden blandad med mjölet,
fond, sambal oelek och tomatpuré.
Koka upp under omrörning. Sjud några minuter.
Smaka av med salt.
Lägg ner laxbitarna att sjuda några minuter i såsen.
Tillsätt musslorna och värm.

Strö gräslök över grytan och servera med ris eller potatis och en sallad. 

 Smaklig spis!

2 kommentarer:

  1. Mm, det låter riktigt gott faktiskt. Umami har jag inte koll på vad exakt det är. Men det går ju bra ändå. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Umami-smaken har väl alltid funnits men har nu plötsligt fått ett namn. Men jag kan fortfarande inte precisera vad som är smakens speciella smakkaraktär...
      Hur som helst, med umami eller utan, så är denna fiskgryta mycket god.
      Kan rekommenderas :)

      Radera