söndag 5 januari 2025

Älgskavsgryta med kantareller och duchessepotatis

Vi fortsätter med recepten från nyårsafton, och har nu kommit till huvudrätten. Recepten på välkomstdrinken hittar du här och på förrätten här. Men den spritsade duscessepotatisen lyckades jag inte riktigt med. Tyllen var för trång, eller moset för tjockt, så jag fick klippa bort tyllen och klämma ut moset ur spritspåsen utan tyll, vilket resulterade i dessa oidentifierbara potatistoppar.

Älgskavsgryta 

4 portioner 

500 g älgskav
  2 gula lökar
  1 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
  1 krm svartpeppar
  2 dl vatten
   2 dl crème fraiche
2 msk äkta soja
  1,5 msk svart vinbärsgelé
200 g kantareller
1 tsk torkad timjan

1 tsk torkade enbär, krossade

Gör så här
Hetta upp en stekpanna med smör
och lägg ner fryst älgskav.
Dra isär skavet med en gaffel vart efter det tinar.

Lägg över det stekta köttet i en gryta.
Skala och hacka löken.
Bryn lök och kantareller och lägg över i grytan.
Strö över mjöl, salt och peppar i grytan.
Rör om.
Späd med vatten och rör om.
Tillsätt timjan, enbär och lagerblad.

Koka ca fem minuter
Tillsätt crème fraiche, soja och gelé.
  Koka upp och smaka av med ev mer salt och peppar.

Jag lyckades med potatisrosorna ett annat år, i alla fall...
Klicka på länken nedan för recept på duchessepotatis.
Anka med apelsinsås och potatisrosor

 

 

2 kommentarer:

  1. Huvudsaken är ju att det smakar bra. Men klart att man kan bli lite besviken. Du vet ju att du kan. Kraaam Pia

    SvaraRadera