torsdag 10 oktober 2013

Hela Sverige bakar - Mandeltårta med smörkräm

Undrar vad kvällens utmaning blir i kvällens
 Hela Sverige bakar 
Mandeltårta med smörkräm
 12-15 bitar
 
Botten
4 äggvitor
125g sötmandel
1,5 dl strösocker

 Kräm
4 äggulor
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
75 g smör
 

Gör så här
Du kan göra en tjock botten i en rund springform eller
2-3 stycken tunnare mandelbottnar på bakplåtspapper
En tjock mandelbotten:
Smörj en rund form med löstagbar kant,
24 cm i diameter
2-3 mandelbottnar:
 Rita upp 2-3 rundlar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper och
smörj rundlarna med smör eller margarin
eller gör som jag 2 rektanglar 18*24 cm
 
Mal sötmandel och blanda med strösocker
Vispa äggvitorna till ett hårt skum
Vänd försiktigt ner nötter och socker
Bred ut mandelsmeten till en botten i springformen
eller fördela till 2-3 bottnar på bakplåtspappret
Grädda mandelbottnen i nedre delen av ugnen
 i 175 grader i ca 30 minuter.
Ta ut och lossa försiktigt från pappret
Låt svalna 
 Lägg mandelbottnen/bottnarna på fat eller bricka

Blanda ingredienserna till krämen i en kastrull
Värm under omrörning - obs får inte koka upp
 När krämen blir runt 50-60 grader så tjocknar den
Ta krämen från värmen och häll upp i en skål och
 låt den kallna
Krämen kan smaksättas med rivet citronskal eller punsch.

Lägg ihop tårtan:
 Bred krämen på en mandelbotten eller
gör flera lager mandelbottnar med kräm emellan
Överst ska det vara ett lager kräm, förstås
Garnera tårtan med riven choklad eller flagad mandel
 Rosta gärna den flagade mandeln i en stekpanna innan


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar