Mandeltårta med smörkräm
12-15 bitar
Botten
4 äggvitor
125g sötmandel
1,5 dl strösocker
Kräm
4 äggulor
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
75 g smör
4 äggvitor
125g sötmandel
1,5 dl strösocker
Kräm
4 äggulor
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
75 g smör
Gör så här
Du kan göra en tjock botten i en rund springform eller
2-3 stycken tunnare mandelbottnar på bakplåtspapper
En tjock mandelbotten:
Smörj en rund form med löstagbar kant,
Smörj en rund form med löstagbar kant,
24 cm i diameter
2-3 mandelbottnar:
Rita upp 2-3 rundlar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper och
Rita upp 2-3 rundlar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper och
smörj rundlarna med smör eller margarin
eller gör som jag 2 rektanglar 18*24 cm
eller gör som jag 2 rektanglar 18*24 cm
Mal sötmandel och blanda med strösocker
Vispa äggvitorna till ett hårt skum
Vänd försiktigt ner nötter och socker
Bred ut mandelsmeten till en botten i springformen
eller fördela till 2-3 bottnar på bakplåtspappret
eller fördela till 2-3 bottnar på bakplåtspappret
Grädda mandelbottnen i nedre delen av ugnen
i 175 grader i ca 30 minuter.
i 175 grader i ca 30 minuter.
Ta ut och lossa försiktigt från pappret
Låt svalna
Låt svalna
Lägg mandelbottnen/bottnarna på fat eller bricka
Blanda ingredienserna till krämen i en kastrull
Värm under omrörning - obs får inte koka upp
När krämen blir runt 50-60 grader så tjocknar den
Ta krämen från värmen och häll upp i en skål och
låt den kallna
Värm under omrörning - obs får inte koka upp
När krämen blir runt 50-60 grader så tjocknar den
Ta krämen från värmen och häll upp i en skål och
låt den kallna
Krämen kan smaksättas med rivet citronskal eller punsch.
Lägg ihop tårtan:
Bred krämen på en mandelbotten eller
gör flera lager mandelbottnar med kräm emellan
Överst ska det vara ett lager kräm, förstås
Bred krämen på en mandelbotten eller
gör flera lager mandelbottnar med kräm emellan
Överst ska det vara ett lager kräm, förstås
Garnera tårtan med riven choklad eller flagad mandel
Rosta gärna den flagade mandeln i en stekpanna innan
Rosta gärna den flagade mandeln i en stekpanna innan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar