torsdag 3 juli 2014

Hemmagjord pizza


Hemligheten med en riktigt god hemmagjord pizza är en smakrik tomatmassa. 
Sen kan toppingen och kryddningen varieras i mängder efter tycke och smak.
 
Tomatmassa
1 bakplåtsstor pizza eller 4-6 mindre runda

1 finhackad gul lök
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
0,5 msk stött oregano
1 tsk smulad basilika
1 lagerblad
1 tsk socker
1tsk salt
Svartpeppar

Gör så här
Bryn löken
Tillsätt övriga ingredienser
Låt småputtra i ca 1,5 timme på låg värme
tills allt kokat samman till en tomatmassa

Pizza deg
1 bakplåtsstor pizza eller 4-6 mindre runda

25 g jäst
2,5 dl ljumt vatten
2 msk olja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Gör så här
Smula jästen i en bunke
Rör ut jästen med det ljumma vattnet
Tillsätt olja, salt och mjöl
Arbeta ihop till en deg
Knåda den smidig på ett bakbord
Jäs degen övertäckt i ca 1 timme

Utbakning
Kavla ut degen stor som en bakplåt eller 4-6 mindre runda pizzor och 
lägg på en mjölad bakplåt
Täck pizzabotten med tomatmassan
Lägg sedan valfri topping på pizzan  

I vår familj är det olika önskemål på topping därför är pizzan indelad i fyra delar 
med tärnad rökt skinka på hela pizzan men med olika mängder riven ost beroende på tycke och smak, och hade någon, läs mannen ;) läst noga på inköpslistan så hade det även varit champinjoner på halva pizzan

 
Grädda bakplåtsstor pizza i ugnen i 225-250 grader
i ca 15-2o minuter och mindre pizzor i ca 10 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar