lördag 15 augusti 2015

En dag på Himmelstalunds loppis i Norrköping


Idag har dottern och jag stått och sålt prylar på Himmelstalunds loppis i Norrköping. Nu är det ett par år sen vi stod sist men när barnen var små och deras rum och våra förråd ofta var  belamrade med prylar så tog vi varje vår/sommar och rensade ut det de tröttnat på eller växt ur och så stod vi en dag på loppis och sålde. De fick lite pengar för sina saker, (så de kunde köpa nya saker och fylla sina rum med ;) och så kom sakerna till glädje hos någon annan. Själv passade jag också då  att rensa ut ur mina skåp och lådor. Av någon anledning har man en benägenhet att samla på sig och stoppa undan saker man inte längre använder. Man gömmer dem i lådor, skåp och förråd och högarna bara växer och ju mer de växer desto större och tyngre blir bördan att bära. Att rensa och slänga känns som en ren lättnad och man fylls av ny, härlig energi. Nu tyckte alltså dottern att det var dags igen att rensa sitt rum, och jag är bara glad att hon har återvinningstänket, inget köp och släng där inte :) och att hon själv kommer med förslaget att hon vill sälja grejerna på loppis och undrar om jag vill följa med henne. Kanske inte vad jag helst spenderar en lördag på, att stå på loppis, men har jag lärt henne att återvinna sina grejer och dessutom tjäna en slant så får jag ju ställa upp, och så får ju jag en anledning att rensa lite i mina egna skåp och lådor också ;)  
Om du själv har planer på att röja och rensa därhemma så har jag några tips kring vad du kan tänka på om du vill sälja dina prylar på loppis.
När skåp och lådor är genomgångna och grejerna har blivit sorterade i olika högar efter vad som ska slängas och säljas är det bra att tänka igenom vilket pris man vill sälja sina saker för. På loppis är de flesta som handlar ute för att hitta fynd och vill därför inte betala några större summor för prylarna, så ha inte några stora förhoppningar om att tjäna stora pengar. Var också beredd på att de flesta vill pruta, lägg därför på en tia på det pris du tänkt dig. Om det är något du tror kan vara värdefullt, ta reda på värdet i förhand, på tex Tradera, så du inte säljer för billigt. 
På loppisarna florerar nämligen "experter" som vet vad prylarna är värda och ger dig skambud. De känns igen på att de är på plats först av alla och kommer och rotar i dina kartonger innan du ens har hunnit packa upp. Tänk på att ha med dig växelpengar i olika valörer, 5- och 10 kronor, 20- och 50 lappar och även hundralappar då det förekommer att enstaka loppisbesökare kommer med 500-lappar och då går hela växelkassan åt till en enda kund. Begagnade påsar att lägga de sålda prylarna i är bra att ha med och lite tidningspapper för det ömtåliga. 
Även om de flesta loppisar numera är bakluckeloppisar så är ett bord bra att ställa sina prylar på. Ett enkelt, hopvikbart målarbord duger fint. 


Så börja rensa i skåpen, packa bilen och fyll en termos med kaffe och upplev en loppis från andra sidan bordet. Se det som en rolig utflykt, och vem vet kanske du hittar några fynd bland de andras utrensade prylar, som du kan fylla upp dina nu utrensade skåp med ;)


Hur gick det då för oss idag på loppisen, kanske du undrar. Jo, vi blev av med en hel del prylar vi längre inte använder och när hyran för platsen (160 kronor) var betald så hade vi gått med vinst, och det är ju alltid ett plus :)
Nu blir det ett svalkande dopp i poolen. Ha en fortsatt fin lördag!

2 kommentarer:

  1. Det är ganska skoj att sälja på loppis....brukar också göra det ibland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det skoj när solen skiner och man får sina prylar sålda :)

      Radera