Jag vet inte hur jag ska tolka bristen på middagstips på mat i säsong...
Antingen så lägger man inte så stor vikt vid att laga mat efter säsong,
eller så har man fullt upp med det nya årets utmaningar
så tiden helt enkelt inte räcker till ;)
Milla med bloggen Millas hälsoblogg har iaf bidragit med ett recept
på grönkålspaj med ädelost, och det tackar jag för.
Måste erkänna att jag är dålig på att äta kål, blir mest vitkål i sallader och wok,
men kål ska ju vara supernyttigt så det får det bli ändring på.
Får börja med grönkålspaj, helt enkelt...
men kål ska ju vara supernyttigt så det får det bli ändring på.
Får börja med grönkålspaj, helt enkelt...
Grönkålspaj med ädelost
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
Fyllning
4-5 dl förvälld hackad färsk grönkål eller 1pkt fryst ca 500g
3 ägg
11/2 dl grädde
1 dl mjölk
125g ädelost (smulad)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost
Granatäpple (en halva)
Gör så här
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en mixer
Blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg
Tryck ut i pajform och nagga botten med gaffel
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en mixer
Blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg
Tryck ut i pajform och nagga botten med gaffel
Låt vila i kylskåp ca 30 min
Grädda skalet i 175° i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg
Grädda skalet i 175° i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg
Hacka den färska grönkålen och ta bort de grova stjälkarna
Förväll färska grönkålen genom att koka den i lättsaltat vatten i 10 min
Låt den förvällda grönkålen eller den frysta ligga i ett durkslag
Förväll färska grönkålen genom att koka den i lättsaltat vatten i 10 min
Låt den förvällda grönkålen eller den frysta ligga i ett durkslag
några minuter och låt vattnet rinna av
Lägg grönkålen i en mixer finhacka grönkålen i mixern
Vispa ägg, grädde och mjölk
Lägg grönkålen i en mixer finhacka grönkålen i mixern
Vispa ägg, grädde och mjölk
Tillsätt grönkålen, smulad ädelost, salt och peppar
Häll smeten i pajskalet
Häll smeten i pajskalet
Strö över riven ost
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 175° i 35-40 min eller till äggsmeten stelnat
Innan servering strö på granatäpplekärnor
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 175° i 35-40 min eller till äggsmeten stelnat
Innan servering strö på granatäpplekärnor
Tips på mat i säsong har som sagt inte direkt dröst in
men själv har jag lagat en del mat i säsong under januari
men själv har jag lagat en del mat i säsong under januari
så här kommer mina tips till er på mat i säsong.
Håll till godo...
och om ett par månader är det säsong för rabarber :)
Någon mer än jag som längtar?
Längtar också efter rabarber säsongen. Ha en fin kväll Kram Pernilla
SvaraRadera