måndag 26 december 2016

Tips till nyårsmenyn

Jag har en viss förkärlek till enkla, smakrika röror som aptitretare före en middag. Röror som passar att serveras som små munsbitar på sked, glas eller på bröd.
Förra årets aptitretare på nyårsafton var just en sån röra, en fransk laxröra.

Fransk laxröra

200 g gravad lax, tärnad
1 litet äpple, tärnat
2 msk pressad citronsaft
0,5 rödlök, finhackad
0,5 dl dill, hackad
1 äggula
2 tsk fransk senap
0,5 dl rapsolja
Salt och peppar

Gör så här
Rör samman äggula, senap, och rapsolja
Vänd ner övriga ingredienser
Fördela i 8 glas/skålar




Crostini med fikonkompott är också en god munsbit...

Crostini med getost och fikonkompott
ca 12 stycken

0,5 baguette
2 msk smör
100 g bredbar getost, t ex Chavroux
Timjan
Fikonkompott
0,5 dl vatten
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl torkade tranbär
0,5 dl torkade aprikoser, hackade
1 rödlök, strimlad
8 färska fikon
2 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 msk honung
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
3 timjankvistar, repade
0,25 tsk salt
0,5 dl pinjenötter, torrostade
Svartpeppar

Gör så här
Koka upp vatten och vinäger i en kastrull
Lägg i tranbär och aprikoser och låt sjuda någon minut
Ställ åt sidan och låt svalna
Vänd runt strimlad rödlök och hela fikon i en skål med vinäger, olivolja, honung, vitlök, timjan och salt
Häll ut på en plåt med bakplåtspapper
Tillaga mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter, tills lök och fikon mjuknat
Låt svalna
Hacka fikon och lök grovt
Blanda med tranbär, aprikoser och grovhackade pinjenötter
Smaka av med salt och peppar
Skär baguetten i 1 cm-skivor
Stek skivorna gyllene på båda sidor i smör
Bred getost på bröden
Klicka på fikonkompott
Garnera med timjan



som passar utmärkt som förrätt till förra årets huvudrätt, anka med apelsinsås.


Anka med apelsinsås och potatisrosor
4 portioner

ca 600 g ankbröst, 3-4 st
4 msk smör
2 tsk salt
2 krm peppar
4 dl vatten (till sky)
Apelsinsås
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 dl portvin eller madeiravin
4 dl stensky
2 msk konc kalvfond
4 msk pressad apelsinsaft
1 msk maizena
1 tsk rivet apelsinskal
1 tsk salt
4 krm peppar
Potatisrosor
700 g potatis
20 g smör
2äggulor
1 tsk salt
2 krm peppar

Gör så här
Börja med potatisrosorna
Koka potatisen mjuk i saltat vatten
Häll bort vattnet och pressa poatisen
Rör ner smör, äggulor, salt och peppar
Lägg potatismoset i en spritspåse och spritsa ut små potatisrosor på en plåt med bakplåtspapper
Hit kan du förbereda
Gratinera rosorna strax före servering i 225 grader tills rosorna fått fin färg
Skär ett diagonalt rutmönster i skinnet på ankbrösten
Bryn brösten i smör till fin färg, ca 5 minuter per sida
Salta och peppra
Vispa ur pannan med vatten (spara till såsen)
Lägg över dem på ett ugnsfast fat/form
Stek i ugn i 175 grader till 58-65 grader innertemperatur
Låt vila i folie (spara köttsaften)
Finhacka löken till såsen
Fräs löken i smör
Häll i vin, den sparade stekskyn och fonden
Koka i 15 minuter
Sila, ta bort löken och koka upp igen
Blanda apelsinsaften med maizena och vispa ner i såsen
Koka några minuter
Tillsätt apelsinskalet
Salta och peppra
Skär ankbrösten i tunna, sneda skivor
Lägg på tallrikar och riv över extra apelsinskal
Servera köttet med såsen, potatisrosor och sallad

Labouré - Roi Bourgogne, nr 5475


Men för att fortsätta på temat fisk; bjud på torskrygg med en grym sås till. 

Torskrygg i ugn
4 portioner

ca 500 g torskrygg
3 msk smör
0,5 msk flytande honung
0,5 st fiskbuljongtärning
Saft från citron
Salt
Peppar
Sås
1 gul lök
0,5 msk vitvinsvinäger
1,5 dl vatten
0,5 st fiskbuljongtärning
2 msk mjöl
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1 msk honung
Smör
Salt
Peppar
Saft från citron
Till servering
Kokt potatis 
Sparris

Gör så här
Smält 3 msk smör
Rör ner honung, 0,5 fiskbuljongtärning och citronsaft i smöret
Låt svalna och spar tills fisken ska in i ugnen
Hacka löken till såsen och fräs den i smör utan att den tar färg
Tillsätt vitvinsvinäger, vatten och fiskbuljong
Reducera till ca 0,5 dl
Sila bort löken från buljongen
Smält 2 msk smör
Tillsätt mjöl och rör ihop
Tillsätt grädde, buljongen, creme fraiche, dijonsenap och honung
Smaka av med salt, peppar och citronsaft
Smörj en form med olja så fisken inte fastnar
Lägg i fisken och pensla på skyn med smör, honung, salt och peppar
Ställ in i ugnen i 175 grader i ca 8-15 minuter, tills innertemperaturen är 52 grader
Servera kokt potatis och stekt sparris till fisken

Chablis Vieilles Vignes, nr 5595


Till efterrätt till ankan skulle jag föreslå en ganachetårta. En dryg tårta som räcker till många! Det behövs inte någon stor bit, den är rätt så mäktig!

Ganachetårta med karamelliserade popcorn

Tårtbotten
14 digestivekex
75 g smält smör

Chokladganache
400 g mörk choklad (60-70%)
5 dl vispgrädde

Gör så här
Mixa digestivekexen till fina smulor
Tillsätt smöret och blanda väl
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Grädda i 175 grader i ca 15 minuter
Finhacka chokladen och lägg den i en skål
Koka upp grädden och häll den över chokladen
Vänta någon minut och rör sedan om tills all choklad har smält
Fyll formen med chokladkrämen
Låt formen stå i kylen i 2-3 timmar, tills krämen har stelnat

Karamelliserade popcorn
1 påse mikropopcorn
el 1 dl opoppade popcorn
40 g smör
3 msk strösocker
1 msk mörkt muscovadosocker

Gör så här
Poppa popcornen i mikro el kastrull
Ställ åt sidan
Smält sockret i en panna på medelvärme
Tillsätt 30 g smör och rör om försiktigt tills smöret helt smält samman med sockret
Häll i popcornen och blanda runt ordentligt så att de blir täckta av sockret
Lägg i 10 g smör och rör runt
Häll upp popcornen på bakplåtspapper och separera dem med en slev
Låt svalna innan du försiktigt pillar isär dem

Toppa tårtan med de karamelliserade popcornen, mängden popcorn är egentligen mycket större än vad som går åt, resten får helt enkelt avnjutas vid sidan av.
Servera vaniljglass eller vispad grädde till tårtan.




Och till torskryggen passar en nätt pavlova.

Mjölkchokladpavlova
10 st

4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk ättika
1 msk majsstärkelse
2 tsk kakao
50 g hackad mjölkchoklad
Topping
Vispgrädde
Björnbär
Physalis
(eller andra valfria bär/frukt)
Smält mörk choklad


Gör så här
Sätt ugnen på 140 grader
Vispa ihop äggvitorna till ett hårt fast skum,
var noga med att bunken du vispar i är helt ren, torr och fettfri, för att vara på den säkra sidan vad det gäller fettfri så använd en glasskål och vispa inte för länge för då är risken att den sjunker ihop och blir smetig
Tillsätt sockret lite, lite i taget, annars sjunker gärna smeten ihop och marängen blir kompakt, vispa hela tiden
Vänd till sist ner ättika, kakao, majsstärkelse och mjölkchoklad
Smöra och mjöla ett bakplåtspapper och lägg på en bakplåt
Klicka ut marängen till 10 bottnar 
Grädda marängen mitt i ugnen 1 timme
Stäng sedan av värmen och
låt marängen stå kvar i ugnen minst 3 timmar,
gärna över natten
Förvara bottnarna i rumstemperatur
Vid servering
Vispa grädden 
Klicka grädden på bottnarna
Lägg på bär
Smält chokladen över vattenbad
Ringla med sked den smälta chokladen över bakverken




Summa sumarum; 
förslag på två olika nyårsmenyer.

Meny 1
Tema fisk

Förrätt
Fransk laxröra

Huvudrätt

Torskrygg i ugn

Dessert

Pavlova


Meny 2
Tema rustik

Förrätt
Crostini med fikonkompott
Huvudrätt
Anka med apelsinsås
Dessert
Ganachetårta




Alkoholfritt alternativ till tolvslaget.

Richard Juhlin, nr 1979

Skål och trevlig fest!

2 kommentarer:

  1. God fortsättning på dig. Så trevliga menyer du har gjort. I år ska inte jag laga nyårsmiddagen. Så får se vad vi blir bjudna på. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Önskar dig en god fortsättning:)
    Härliga menyer

    SvaraRadera