Mannen fyllde ju år häromdagen så i söndags firade vi med födelsedagsfika.
Det är vid dessa tillfällen, när någon i familjen fyller år, som jag passar på att baka. Annars är det väldigt sällan som jag bakar kakor och småbröd till fikat.
Frukt- och bärpajer kan det bli en del mellan varven men just fikabröd är mer sällan.
Mjuk äppelkaka i långpanna
3 ägg
2 dl rörsocker
4 dl grovrivet äpple
2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver
0,75 tsk nystött kardemumma
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl finhackade hasselnötter
1 dl neutral matolja
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl finhackade hasselnötter
1 dl neutral matolja
Garnering
1 burk kesella vanilj, 250 g
0,5 dl grovhackade hasselnötter
Gör så här
Smörj och mjöla en liten långpanna, ca 22×32 cm,
eller klä den med bakplåtspapper
Vispa ägg och rörsocker vitt och pösigt
Tillsätt grovrivet äpple och sikta ner vetemjöl, bakpulver och kardemumma
Tillsätt därefter hasselnötsmjöl och finhackade hasselnötter
Häll sist ner matoljan och rör varsamt smeten slät
Bred ut smeten jämnt i formen
och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter
Låt kakan kallna
Bred vaniljkesellan över den kalla kakan
Strö över nötterna och skär upp i bitar
1 burk kesella vanilj, 250 g
0,5 dl grovhackade hasselnötter
Gör så här
Smörj och mjöla en liten långpanna, ca 22×32 cm,
eller klä den med bakplåtspapper
Vispa ägg och rörsocker vitt och pösigt
Tillsätt grovrivet äpple och sikta ner vetemjöl, bakpulver och kardemumma
Tillsätt därefter hasselnötsmjöl och finhackade hasselnötter
Häll sist ner matoljan och rör varsamt smeten slät
Bred ut smeten jämnt i formen
och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter
Låt kakan kallna
Bred vaniljkesellan över den kalla kakan
Strö över nötterna och skär upp i bitar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar