söndag 16 juni 2019

På begäran från tonårsmor - mer plåtmat


Mer plåtmat inför semestern var önskemålet :)
Och plåtmat är verkligen det idealiska med hungriga tonåringar i hushållet som måste äta NU och ofta :)  Ta vad du har hemma och tillaga allt på en plåt i ugnen. Ställ fram hela plåten på bordet och låt var och en ta för sig direkt från plåten. Servera en god röra eller sås till, som guacamole, tsatsiki eller salsa.
Vad jag har förstått är det Julia Tuvesson som myntade uttrycket och har till och med gett ut en bok i ämnet. På hennes blogg hittar man HÄR en bra guide till hur och vad man kan använda till sin plåtmat. Mycket användbar nu i semestertider när man inte vill ägna allt för mycket tid inne i köket.
Den här gången samsas morötter, blomkål, sparris, halloumi och spenat på plåten. 


Och till det en guacamole.


Sparrisplåt 
4 portioner

2 morötter, i slantar
1 litet blomkålshuvud, i små buketter
1 stor vitlöksklyfta, krossad
2 små gula lökar, i klyftor
Rapsolja
Salt och peppar
1 knippe sparris, i bitar
1 pkt halloumi
Babyspenat
Guacamole
1 avokado
2 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar och lite socker
Tabasco eller sriracha

Gör så här
 Lägg grönsakerna, utom sparrisen, på en plåt och 
ringla över lite rapsolja
Krydda med salt och peppar och sätt in i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter
Rör om i plåten ett par gånger och 
när det återstår ca 5 min, så lägger du in sparrisen i ugnen också
Under tiden hinner du steka skivor av halloumi och dela i mindre bitar
Blanda guacamolen genom att mosa avokadon, blanda ner lite crème fraiche, en pressad vitlöksklyfta och tabasco
Smaka av med salt, peppar och lite socker
Ta ut plåten och rör runt
Toppa med dina stekta halloumi och babyspenat
 Servera tillsammans med guacamolen

Den här plåten går naturligtvis att äta helt vegetarisk 
men passar även som ett tillbehör till grillat.


2 kommentarer:

  1. Vi kör mycket plåtmat här också. Har ofta hummus eller bönröra till för att få in priteinet, så smidigt att göra en stor sats och ha i kylen några dagar. Gör den ofta okryddad så kan jsg variera kryddningen fdån dag till dag på den jag tar fram då.

    SvaraRadera