lördag 21 mars 2020

Påskbuffé - lite smått och gott blandat


Lite smått och gott blandat till påsk!

Matjessillpuck med krasse och skivade rädisor
ca 12 bufféportioner

6 blad gelatin
2 dl vispgrädde
0,5 dl matjesillspad
2 dl creme fraiche
2 msk hackad dill
1 knippe gräslök
0,5 röd lök
Salt och peppar
150 g kavring
50 g brynt smör
Garnering
2 hela matjessillfiléer
Rädisor
Kryddkrasse

Gör så här
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, ca 5 minuter
Hetta upp grädden i en kastrull
Lägg i de urkramade gelatinbladen i grädden
Blanda och låt svalna något
Tillsätt sillspad, creme fraiche, hackad dill, finskuren gräslök och 
skalad och finhackad röd lök
Smaka av med salt och svartpeppar
Mixa kavring och brynt smör till en smulig massa
Tryck ut smulmassan i en plastad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter
Häll över gräddblandningen
Ställ kallt för att stelna i kylen över natten
Stansa ut puckar med ett runt mått och lägg upp på serveringsfat
Skär tunna skivor av matjessill och lägg ovanpå
Garnera med tunt skivade rädisor och kryddkrasse 

Fyllda kokta ägg med äggule- och ansjoviskräm
8 bufféportioner

8 stora ägg
Fyllning
Äggulor från de kokta äggen
0,5 dl creme fraiche
8 ansjovisfiléer
1 msk finskuren gräslök
1 msk finhackad dill
Salt och peppar
Till garnering
Chiliflakes
Ruccola

Gör så här
Koka äggen 8 minuter, kyl och skala dem
Skär av botten och ta försiktigt ur gulan
Skär äggen plana i botten så de står stadigt
Placera äggen på ett fat täckt med ruccolasallad
Mixa äggulorna med creme fraiche och ansjovis
Blanda ner gräslök och dill
Smaka av med salt och peppar
Spritsa fyllningen i äggen och garnera med chiliflakes

Tomat- och mangosallad
4 portioner

1 mango
3 tomater
4 salladslökar
1 gul paprika
Sugersnaps
1 msk olivolja
1 lime, saften
Salt
Peppar
Persilja

Gör så här
Skala och skär mangon i tärningar
Tärna tomaterna och paprikan
Strimla salladslöken
Dela sugersnapsen i mindre bitar
Blanda allt det skurna med olivoljan
Smaksätt med pressad limejuice
Smaka av med salt och peppar
Toppa med klippt persilja


 
Citronfromage
8 portioner

4 gelatinblad
2 ekologiska citroner, skal och saft
2 ägg
1,5 dl socker
3 dl vispgrädde
Dekoration
3 passionsfrukter

Gör så här
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter
Skölj citronerna noga, torka och riv av det gula skalet
Lägg skalet i en bunke tillsammans med den pressade saften från citronerna
Dela äggen i vitor och gulor
Vispa äggvitorna till ett fast skum
Vispa grädden
Vispa äggulorna och socker tills sockret löst sig
Tillsätt citronsaften med skalen i skålen med den uppvispade äggulan
Krama ur gelatinbladen och lägg dem i en kastrull
Smält dem försiktigt på svag värme
Häll gelatinet i ägg- och sockerblandningen under ständig vispning
Det är viktigt att det inte bildas klumpar
Blanda ner den vispade grädden
Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna
Fördela fromagen i portionsskålar, 
gärna med sprits för att inte kladda ner kanterna
Ställ kallt till servering
Toppa med passionsfrukt vid servering

Morotskaka med smak av mandel

4 morötter, ca 4 dl finrivna
3 ägg
 2,5 dl vegetabilisk olja 
 3,5 dl strösocker
 4 vetemjöl
1 dl mandelmjöl  
1 tsk bikarbonat
 1 tsk bakpulver 
1 tsk kanel
 En nypa salt

Frosting

200 g smör
 300 g färskost, Philadelphia
5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Saft från 1 citron 

 Gör så här
Använd en springform, ca 26 cm i diameter
Lägg ett bakplåtspapper i botten och kläm fast
Smöra och mjöla formens kanter lätt med mandelmjöl
Sikta mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kanel i en bunke
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en annan bunke, 
minst 5 minuter med elvisp
Blanda sedan i olja och de torra ingredienserna
Rör till sist ner de rivna morötterna
Fördela smeten jämnt i formen
Grädda mitt i ugnen i 180 grader i ca 50 minuter
Prova med sticka att kakan är genomgräddad
Låt svalna helt i formen
Frosting
Smält smöret på låg värme och låt svalna
Sikta i florsocker och vaniljsocker
Tillsätt färskost och citronsaft och rör till en fast och fin frosting 
Bred ett tjockt lager på den kalla kakan


Recept på köttbullar i ugn hittar man HÄR.

Olika sillar till påskbuffén hittar man HÄR.

Röra till ägghalvor finns HÄR.

Hovmästarsås till laxen hittar man HÄR.


Praliner, kanske...

Receptet hittar man HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar