torsdag 23 april 2020

Fisk- och skaldjursgryta

Man kan tro att jag har snöat in på skaldjur eftersom några av de senaste inläggen här på bloggen är just rätter med skaldjur. Men det skulle jag inte säga att jag har utan det är mest slumpen, och så har det ju blivit lite glest mellan inläggen den senaste tiden. 
Jag har ätit både kött, fågel och grönsaker där emellan :) 
Man kan väl säga att livet och ett virus har kommit lite emellan. Som tur är har inte någon i familjen eller jag själv drabbats av själva viruset men det begränsar ju och medför oro. Min dotter t ex som har varit på Nya Zeeland ett år planerade att komma hem nu i veckan men det planet blev inställt för ett par veckor sedan, så nu är det bara och vänta och se när planen börjar gå igen. Hennes visum är dock förlängt till september och hon är lovad jobb, så hon reder sig ett tag till. 
Men innan september hoppas jag innerligt att livet/världen ska ha återgått till något som liknar det normala igen. Men det kommer antagligen ta tid, om det nu någonsin kommer bli "normalt" igen...
Men äta behöver man ju göra även om ett virus härjar. Och igår blev det alltså fisk- och skaldjursgryta här hemma. Vad åt du? 


400 g hoki- eller torskfilé
150 g kräftstjärtar i lag
150 g musslor i lag
250 g räkor med skal
1 st purjolök
1 msk smör
3 dl vatten
2 msk konc hummerfond
2 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
lite pressad citron
1 st vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
2 krm sambal oelek
2 msk hackad dill
 
Till servering
kokt ris 
bröd
Gör så här
 Skär fisken i 3 cm stora bitar. 
Låt kräftstjärtar och musslor rinna av. 
Skala räkorna. 
Ansa, skölj och strimla purjolöken. 
 Fräs purjon lätt i smör i en gryta. 
Tillsätt vatten, fond, vin, tomatpuré, 
citronsaft och pressa ev i vitlök. 
Låt grytan koka upp. 
Blanda grädde och mjöl och rör ner det. 
Låt koka upp igen under omrörning.
 Tillsätt fisk, smaka av med salt och sambal oelek. 
Låt grytan sjuda ca 5 min. 
Strö över alla skaldjuren och dill.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar