måndag 28 december 2020

Tips till nyårsmenyn - och ett insta inspo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hög tid att tänka nyår.
Jag har en viss förkärlek till enkla, smakrika röror som aptitretare före en middag.
Röror som passar att serveras som små munsbitar på sked, glas eller på bröd.

Fransk laxröra är just en sån röra.
 
Fransk laxröra

200 g gravad lax, tärnad
1 litet äpple, tärnat
2 msk pressad citronsaft
0,5 rödlök, finhackad
0,5 dl dill, hackad
1 äggula
2 tsk fransk senap
0,5 dl rapsolja
Salt och peppar

Gör så här
Rör samman äggula, senap, och rapsolja
Vänd ner övriga ingredienser
Fördela i 8 glas/skålar




Crostini med fikonkompott är också en god munsbit...

Crostini med getost och fikonkompott
ca 12 stycken

0,5 baguette
2 msk smör
100 g bredbar getost, t ex Chavroux
Timjan
Fikonkompott
0,5 dl vatten
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl torkade tranbär
0,5 dl torkade aprikoser, hackade
1 rödlök, strimlad
8 färska fikon
2 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 msk honung
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
3 timjankvistar, repade
0,25 tsk salt
0,5 dl pinjenötter, torrostade
Svartpeppar

Gör så här
Koka upp vatten och vinäger i en kastrull
Lägg i tranbär och aprikoser och låt sjuda någon minut
Ställ åt sidan och låt svalna
Vänd runt strimlad rödlök och hela fikon i en skål med vinäger, olivolja, honung, vitlök, timjan och salt
Häll ut på en plåt med bakplåtspapper
Tillaga mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter, tills lök och fikon mjuknat
Låt svalna
Hacka fikon och lök grovt
Blanda med tranbär, aprikoser och grovhackade pinjenötter
Smaka av med salt och peppar
Skär baguetten i 1 cm-skivor
Stek skivorna gyllene på båda sidor i smör
Bred getost på bröden
Klicka på fikonkompott
Garnera med timjan
 
Härom dagen tipsade @eklandersmattips om en för mig ny röra, Öjebyröra.
Tänkte att det var någon lokal röra men när man googlar så verkar den vara flitigt förekommande. Men härkomsten verkar vara oklar. Hur som helst, en röra som funkar i alla sammanhang.
Gott på pumpernickel, toast, krustader mm. 

1 brk kräftstjärtar (finhackas)
125 g riven Västerbottenost
1 msk kumminfrön
Finhackad dill
Ca 1-2 tsk flytande honung
Ca 0,5 dl majonäs
Allt blandas ihop. 
 
 
Jag freestylade dock lite med det som fanns hemma...
1 brk kräftstjärtar byttes ut mot räkor och 1 msk kumminfröna mot fänkålsfrön.
Annars blandades röran enligt receptet.
Smakerna fänkål, västerbottenost och dill för tankarna till kräftskiva och med lite finlir på uppläggningen och kanske lite mindre bitar kavring istället för rostad Gräddad Längtan så blir det absolut ett fint och gott tilltugg på nyårsafton. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar