Idag bjuder jag på en kaka från arkivet. Nämligen Fredagskakan, som vi kallade den på servicehuset Rösgången där jag jobbade som vårdbiträde under 1990-talet. En kaka som väcker glada minnen från en tid då det fanns gott om personal så man hann prata och göra trevligheter ihop med de boende. Och kollegorna... :)
Men det finns säkert andra namn på denna enkla Fredagskaka med vaniljsås i mitten.
Har ni några förslag?
Har ni några förslag?
Fredagskaka
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl ljummet vatten
1,5 tsk bakpulver
Tunn vaniljsås
125 g smör
2 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
Gör så här
Vispa ägg och socker poröst
Blanda i det ljumna vattnet
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten
Häll smeten i smord och bröad form
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter
Låt kakan svalna
Låt smör, vaniljsocker och mjölk puttra på spisen i 2 minuter
Dela kakan i två runda delar
och lägg båda delarna med insidan uppåt
Häll den tunna vaniljsåsen på båda halvorna
Lägg sedan tillbaka överdelen på kakan
Pudra med florsocker
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl ljummet vatten
1,5 tsk bakpulver
Tunn vaniljsås
125 g smör
2 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
Gör så här
Vispa ägg och socker poröst
Blanda i det ljumna vattnet
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten
Häll smeten i smord och bröad form
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter
Låt kakan svalna
Låt smör, vaniljsocker och mjölk puttra på spisen i 2 minuter
Dela kakan i två runda delar
och lägg båda delarna med insidan uppåt
Häll den tunna vaniljsåsen på båda halvorna
Lägg sedan tillbaka överdelen på kakan
Pudra med florsocker
Fin fredag och trevlig helg!
Kram Birgitta
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar