måndag 27 september 2021

Fish cakes med glasnudelsallad

Fish cakes eller fiskbiffar? Same, same.... om du frågar mig. Dessa är i alla fall smaksatta med röd curry, citrongräs och koriander. Serverade med glasnudlar, grönsaker och chilimajonnäs. En fräsch, smakrik och färgstark rätt med asiatiska smaker.


6 portioner

800 g
vit fiskfilé 
1 citrongrässtjälk 
0,5 msk färskpressad limejuice
 2,25  msk röd currypasta
1,5 tsk salt
1 msk torkad koriander
(alt. 1 dl hackad färsk koriander)
3 finskurna salladslökar
 3 msk neutral olja (till stekning)

Glasnudelsallad

150 g glasnudlar
1 stor vitlöksklyfta
1 stor röd peppar (chili)
1,5 tsk sesamolja
3 msk rapsolja
3 msk ris- eller vitvinsvinäger
3 msk färskpressad limejuice
1,5 tsk honung
3 msk asiatisk fisksås
3 msk finriven ingefära
ca 1,5 L strimlade grönsaker
(t ex spetskål, morötter, zucchini och paprika)
4 finskurna salladslökar

Till servering

chilimajonnäs
limeklyftor 
 
Gör så här
Skär fisken i mindre bitar.
Använder du fryst, tinad fisk,
pressa ur vätskan, så fiskfärsen inte blir för lösa.
Strimla citrongräset fint.
Lägg fisk, limejuice, citrongräs, currypaste
och salt i en matberedare.
Pulsa några gånger tills allt är blandat men har lite bitar kvar.
Tillsätt koriander och salladslök
och pulsa något varv till.
Forma till 18 små biffar med oljade händer
och stek i rikligt med olja 2–3 minuter per sida.
Tillaga glasnudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Skala och hacka vitlöken.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Blanda med sesamolja, olja, vinäger, limejuice,
honung, fisksås och ingefära.
Blanda dressingen med nudlarna, grönsakerna,
och salladslök.
 

3 kommentarer: