Jag rekommenderar att lägga lasagneplattorna i en skål med kallt vatten innan de varvas med övriga ingredienser i ugnsformen. Det minskar tillagningstiden och min erfarenhet efter att ha lagat efter receptet är att lasagneplattorna inte blir helt klara enligt beskrivningen. För övrigt blev laxlasagnen mycket god.
400 g laxfilé- skinn- och benfri
200 g lasagneplattor
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
100 g ost- lagrad, t ex västerbottens- eller präst-
ev 2 krm riven muskot
1 fänkålsstånd
1 broccolistånd (250 g)
1 purjolök
smör
salt
nymald svartpeppar
200 g lasagneplattor
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
100 g ost- lagrad, t ex västerbottens- eller präst-
ev 2 krm riven muskot
1 fänkålsstånd
1 broccolistånd (250 g)
1 purjolök
smör
salt
nymald svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Sätt ugnen på 200°.
Smält 2 msk smör i en kastrull och rör ner mjölet.
Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
Sjud i ca 2 min.
Riv
osten.
Blanda ner nästan all ost i såsen, spara lite till översta
lagret.
Krydda med 1 tsk salt, 1 krm peppar och eventuellt muskot.
Ansa
och skär fänkål, broccoli och purjolök i tunna skivor.
Det är viktigt
att skivorna är så tunna som möjligt,
då blir de klara i ugnen utan att
förvällas.
Skär laxen i mindre bitar eller i skivor.
Smörj
en ugnssäker form och lägg ut lasagneplattor i botten.
Varva plattorna
med grönsaker och bitar av lax samt 1/3 av ostsåsen.
Gör ett lager till
och avsluta med plattor, purjolök och överst ostsås.
Toppa med riven
ost.
Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
Det här ser ut som en riktigt god lasagne. Måste testas någon gång, även om jag kanske byter ut broccoli som jag inte är helsåld på.
SvaraRaderaTänker att t ex tunt skivad morot skulle funka istället broccoli.
Radera