fredag 15 december 2023

3 gröna tillbehör till julbordet

Rostade rödbetor, marinerade gulbetor och grönkål kokt i grädde är kanske inte direkt några traditionella rätter som vi är vana vid på julbordet.
Men de passar mycket bra till skinkan, korven och köttbullarna.
 

 
Klicka på länken så öppnar sig receptet i ett nytt fönster.
 

Rostade rödbetor med äpplen och honung
6-8 portioner på buffé

1 kg färska rödbetor
2 äpplen
2 msk  rapsolja
0,5 tsk  salt
0,5 krm  svartpeppar
2 msk strösocker
2 msk flytande honung
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200°.


Gräddkokt grönkål med bacon
6-8 portioner på buffé

250 g grönkål- färsk
140 g bacon
2
msk
smör

1 tsk vetemjöl
1
dl
matlagningsgrädde

1 dl mjölk
0,5 buljongtärning
1 msk dijonsenap
1 krm svartpeppar

Gör så här
Skölj grönkålen.
Skär bort rotstocken på varje blad och strimla kålen.

Strimla och knaperstek baconet i en stekpanna.
Ta upp och lägg åt sidan.
Fräs grönkålen mjuk i 1 msk smör och det kvarvarande baconfettet.
Ta upp och lägg åt sidan.

Smält 1 msk smör i pannan.
Tillsätt mjölet och rör om.

Slå på grädde och mjölk.
Smula ner buljongtärningen.
Koka upp och låt koka 3  min.

Tillsätt grönkål, senap och peppar till gräddkoket.
Rör ner baconet och servera.

 

 Stjärnanis marinerade gulbetor
8-10 portioner på buffé

1 kg gulbetor
1,5 dl ättiksprit, 12%
2 dl strösocker
5 dl vatten
4 stjärnanis

Gör så här
Tvätta betorna och lägg dem i en kastrull,
täck med vatten och koka tills de mjuknat, ca 30 minuter beroende på storlek,
prova med sticka.
Koka under tiden upp ättiksprit, socker och vatten
och låt svalna.
Häll av vattnet från betorna och kyl dem med kallt vatten.
Skala betorna och skär dem i klyftor.
Täck betorna med lagen och tillsätt stjärnanis.
Ställ kallt minst 12 timmar.

Klicka på länken så öppnar sig fler recept i ett nytt fönster.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar