torsdag 7 december 2023

Lingondessert med mandelgrädde

Mandelmassa och grädde kan man tänka blir väldigt mäktigt i en efterrätt. Men ihop med lingonens syra och beska blir denna dessert ett perfekt avslut på en måltid. Den passar även att servera i mindre glas/portioner på en efterrättsbuffé. Som denna äppeldessert, klicka på länken så öppnar sig receptet i ett nytt fönster. Men idag är det alltså mandelmassa och lingon i glasen. Perfekt juldessert då den inte kräver så mycket jobb och går att förbereda. Bären kan mosas när som och grädden vispas och blandas med mandelmassan dagen före. Upplägget i glasen gör man på morgonen/förmiddagen, några timmar i förväg, och förvaras sedan svalt tills de är dags att serveras.


225 g lingon
2 msk strösocker
100 g mandelmassa, riven
2 dl vispgrädde, lättvispad
100 g mandelspån, rostade

Gör så här
Mosa lingonen med strösocker,
spara några lingon till dekoration.
Blanda riven mandelmassa med lättvispad grädde.
Varva lingon, grädde och rostade mandelspån i glas.
Garnera med lingon och mandelspån.

Tomtepudding med hjortron eller lingon
Klicka på länken så öppnar sig receptet i ett nytt fönster.


2 kommentarer:

  1. I ungefär 60 år var jag övertygad om att jag avskydde lingon. Men härom året smakade jag på några av de lite beska och syrliga bären - och insåg att jag gillar smaken om man inte häller på såna vansinniga mängder socker som det är i t ex lingonsylt.
    Så någon dag under julhelgen får jag testa den här desserten (och hålla sockerfingrarna i styr så det inte blir för mycket).
    Trevlig julhelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan hålla med om att köpesylt kan vara på tok för söt. Bäst är att köpa frysta, eller till och med använda egna plockade bär, och göra rårörda lingon själv, så man kan söta efter eget tycke och smak. Berätta gärna vad du tyckte om desserten om du testar.
      Önskar dig med en fin julhelg!

      Radera