fredag 7 juni 2024

Tomatrisotto med burrata och sparrissallad

Här hemma firades gårdagens nationaldag med en tur på stan med firande i en av Norrköpings parker och lunch på Tinas café i Knäppingsborg. Vädret var typiskt svenskt, dagen till ära, med korta regnskurar växlat med sol från klarblå himmel.
På vägen hem från stan köpte vi på oss lite smått och gott för att laga en tomatrisotto, ett recept som cirkulerar både i tidningar och på nätet, googla Risotto alla vodka.
Vi gjorde dock några små förändringar, som man ofta gör när någon ingrediens saknas eller man gör på sitt eget vis, men receptet i sin ursprungliga form är som följer.


 
2,5 dl carnaroliris
1 gul lök
1 vitlöksklyfta- stor
100 g parmesanost
1 l vatten
 1 tsk chiliflakes
 3 msk olivolja
1 dl tomatpuré
 1 dl vodka
1 dl vispgrädde
1 msk rödvinsvinäger
1
tsk
salt
 2 krm nymald svartpeppar
 
Sparrissallad
250
g
grön sparris

1 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar
2 päron- små
8 rädisor
70 g salladsmix- späd, med rucola
1 msk citron- pressad
Tillbehör
2
burrataostar- med tryffel, Zeta (à 100 g)

flingsalt
nymald svartpeppar


Gör så här

Skala och finhacka lök och vitlök.
Finriv parmesanosten.
Koka upp vattnet.
Fräs lök, vitlök och chiliflakes i olja i ca 2 min.
Rör i tomatpuré och låt fräsa under omrörning tills tomatpurén blir mörkröd, i ca 10 min.
Rör i riset och låt fräsa i ca 1 min.
Häll i vodkan och låt den koka in.
Tillsätt vatten och grädde i omgångar och sjud i 18–20 min tills riset är precis mjukt och risotton har en lös, krämig konsistens.

Ta pannan från värmen och rör i 75 g parmesanost och vinäger.
Krydda med salt och peppar.
Låt vila under lock i ca 3 min.

Sallad:
Ansa sparrisen och gnid in med olja.
Grilla sparrisen hastigt i het grill- eller stekpanna.
Strö över flingsalt och peppar.
Kärna ur och skär päronen i skivor och därefter i strimlor.
Ansa och skär rädisorna i tunna skivor, gärna på mandolin.
Fördela salladen på ett fat och strö över päron och rädisor.
Häll över citronsaft.
Skär sparrisen i mindre bitar och strö den över salladen.

Lägg upp risotton i djupa tallrikar.
Bryt eller skär burratan i bitar och fördela den över.
Strö över flingsalt och peppar och ringla över olja.
Strö över resterande parmesanost.

Servera risotton med salladen.

Smaklig spis 😋


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar