fredag 29 november 2024

Baconlindade dadlar och varm äppeldrink

En favorit som jag nästan alltid beställer när det ska ätas tapas är baconlindade dadlar. Härligt sötsalta och passar perfekt nu i dessa tider som tilltugg till glöggminglet.

 20 st

20 färska dadlar, urkärnade
5-10 skivor bacon

Gör så här
Rulla 0,25-0,5 skiva bacon runt varje dadel.
Lägg ner dadlarna med "baconskarven" neråt i en stekpanna
och stek dem sedan runt om till dess att baconet blivit riktigt krispigt.
Stick en tandpetare i varje dadel och servera!

 Och vill man inte dricka glögg till kan man värma sig med en varm äppeldrink.
Antingen med eller utan päronkonjak.

 

Värmande äppeldrink
1 glas
 
15 cl Varm & Kall Äppelvin
(nr 2423 på Systembolaget)
4 cl Xanté (päronkonjak)
1 cl honung, flytande 

Gör så här
Hetta upp vinet utan att det börjar sjuda.
Häll upp i värmetåligt glas.
Tillsätt Xanté och flytande honung.
Rör om.
 
Saffranstryffel med vit choklad
ca 30 stycken

1,5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 pkt saffran à 0,5 g
300 g vita chokladknappar
1 msk smör
Kokossocker att rulla i

Gör så här
Koka upp grädde, honung och saffran
Lägg chokladknapparna i en skål
Häll den heta gräddblandningen över chokladen 
Rör med en värmetålig slickepott eller sked till en jämn massa
Tillsätt smöret och fortsätt röra tills det smält
Lägg plastfolie över skålen
Ställ den i kylen en timme tills smeten stelnat
Forma smeten så gott det går till runda bollar med hjälp av två teskedar
Lägg bollarna på ett bakplåtspapper
Ställ tryfflarna i kylen i 10 minuter
Rulla dem till fina bollar
Rulla tryfflarna i kokossocker
Tryfflarna håller ca en vecka i kylen.
De går också bra att frysa in.

Önskar er en mysig start på advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar