lördag 23 november 2024

Kolasnittar med pepparkaka och chokladtryffel

Varför inte testa att smaksätta kolasnittar med pepparkakskrydda, så här i adventstider. Och varför inte göra dem snäppet ännu lite godare och låta chokladtryffel smälta ovanpå när de är nygräddade. Mmm...
Låter inte det som extra lyxiga kolasnittar att bjuda på till adventsfikat? Det tycker jag :)


ca 30 stycken kakor

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
msk pepparkakskrydda
dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
10 choklad, färdig chokladtryffel
2 hårda pepparkakor
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175°.

Vispa smör, socker, sirap
och pepparkakskryddor smidigt med elvisp.

Blanda mjöl, bakpulver och tillsätt.
Fortsätt vispa på låg- eller medelhastighet till en smulig massa.
Arbeta sedan ihop det sista till en smidig deg för hand.

Dela degen i två delar
och forma till avlånga rullar, ca 35 cm långa och ca 1 cm höga.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med mellanrum, de flyter ut.
Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter, håll uppsikt.
Längderna ska flyta ut och bli bredare.

Hacka chokladtryffeln grovt eller bara dela i mindre bitar.
Ta ut längderna, lägg på den hackade chokladtryffeln i mitten på längderna.
Tryffeln smälter efter ca 1 minut.
Bre ut den något när smält och smula över hård pepparkaka.

Låt svalna lite och skär sedan längderna i ca 30 bitar.
  

2 kommentarer:

  1. Dom ser ju supergoda ut. Jag bakar sällan fattar inte varför eller så är jag bara lat. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man vill baka men känner att man inte riktigt har tiden så är kolasnittar den perfekta småkakan att baka. Lätta att baka och supergoda. Kram

      Radera