Jag brukar köpa hel laxsida när det är bra pris och själv dela upp den i lagom stora filéer och frysa in. Nu i veckan hade de bra pris på lax, 139 kr/kg, så jag slog till och lagade sedan detta recept från Lindas bakskola.se. Jag uteslöt dock den färska dillen för det hade de ingen i affären. Fyra laxfiléer beräknas gå åt i receptet. En laxfilé brukar vara på ca 125 g, alltså 500 g till fyra portioner. Laxsidan var på 980 g så det som blev kvar 470 g delade jag upp i ytterligare fyra filéer och frös in till ett senare tillfälle. Och vad blev då priset per filé? Jo, 16,50 kr, jämfört med ca 50 kr per filé om man köper ett 4-pack laxfilé. Visserligen är en helsida lax med skinn, om man föredrar skinnfri lax, men det är inga svårigheter att ta bort skinnet när laxen är tillagad.
4 laxfiléer
salt
svartpeppar
Sås
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
1 msk fiskfond
färsk dill
Garnering
färsk dill
Tips på smaksättning av såsen!
Tillsätt någon av dessa ingredienser
(eller använd bara basreceptet ovan)
• 1 msk pressad citronsaft
• 1 tsk dijonsenap
• 2 msk sötsur sås
• lite riven pepparrot
Jag valde att smaksätta min sås med 2 msk sweet chilisås.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxen i en ugnsform.
Krydda dem med salt och svartpeppar efter egen smak.
Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull.
Värm upp såsen på spisen och rör om under uppvärmningen.
Stäng av värmen när såsen börjar puttra.
Häll såsen över laxen. Garnera med färsk dill.
Grädda laxen längst ner i ugnen i ca 25 min
eller tills laxen är tillagad rakt igenom,
men inte för länge för då blir laxen torr.
Servera med kokt potatis, ris, bulgur eller couscous.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar