tisdag 23 april 2019

Indiska lammfärsbollar i kryddig kokossås

Hoppas ni haft en riktigt god och glad påsk! 
Själv är jag mer än nöjd med min påsk som tillbringades mestadels ute i trädgården med arbete, påsk- och grillmåltider och umgänge med familjen. Alltså, vilket väder! 
Och påsken avslutades igår med kryddiga, men milda i smaken, lammfärsbollar i kryddig kokossås och basmatiris. Och receptet är som följer...


4 portioner

500 g lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
1 dl hackad koriander
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 tsl salt
1 krm svartpeppar
Kokossås
 2 hackade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 kanelstång
1 burk kokosmjölk, 400 ml
0,5 dl vatten
3 msk mango chutney, gärna spicy
1 dl russin
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök
Fräs i smör utan att det tar färg
Låt de torra kryddorna fräsa med mot slutet
Ta från värmen och låt kallna
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke
Låt dra i ca 10 minuter
Blanda alla ingredienser till färsen
Forma färsen till 16 bollar
Bryn dem i smör i en stekpanna
Ställ åt sidan
Fräs vitlök, ingefära och de torkade kryddorna till såsen 
sakta i smör i en gryta 
Tillsätt kokosmjölk, vatten och chutney
Koka ihop i ca 10 minuter under lock
Lägg i köttbollarna och 
koka dem sakta i såsen i ca 10 minuter
Vänd dem någon gång under tiden
Blanda i russin när ett par minuter av koktiden återstår
Smaka av medsalt och peppar
Strö över finhackad chilifrukt och koriander
Servera med basmatiris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar