torsdag 18 juli 2024

Friterad torsk - fish and chips

När man har tiden under semestern så kan man passa på att själv fritera torsken med smarrig krispig frityrsmet istället för att steka färdiga fiskpinnar. Typ en fish and chips-middag en härligt slapp semesterdag. Börja med remouladsåsen, receptet hittar man här, blanda alla ingredienser och ställ såsen i kylen, innan du tar dig an fisken.


Fish and chips
4 portioner

500 g djupfryst eller färsk vit fiskfilé av valfri sort
(tex rödspättafilé, torsk osv, de flesta vita fiskar funkar utmärkt)
0,5 dl mjöl som du ska vända filéerna i
Smeten
1,5 dl mjöl
1 msk majsstärkelse eller potatismjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl kolsyrat vatten
(vanlig vatten funkar oxå)
salt och svartpeppar
Saften från 1 lime eller 0,5 citron
Fritering
Neutral olja
(tex rapsolja)

 Gör så här
 Blanda mjöl, maizena, bakpulver, salt och peppar.
Tillsätt vattnet och pressa i citron/lime och blanda ordentligt.
Låt smeten stå och svälla en stund, ca 15 min.
Använder du fryst fisk låter du den tina helt och rinna av, torka lätt med hushållspapper.  
Hetta upp olja, vänd filén först i mjöl och doppa sedan i smeten.
Fritera i ca 5 min på varje sida.
Servera direkt med pommes och remouladsås. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar