Plankstek är en riktig restaurangklassiker som är superenkel att göra hemma, bara man har plankor av ek hemma. Har du ingen lokal snickare i närheten där du kan beställa plankor så brukar plankorna finnas i välsorterade matvarubutiker, hos Clas Ohlsons eller andra butiker där det säljs köksartiklar.
Plankstek
4 portioner
4 skivor entrecote (á 200 g)
1 kg potatis (mjölig sort)
0,5 dl mjölk
3 msk smör
1 äggula
4 små tomater
Salt
Peppar
Till servering
Gör så här
Skala och koka potatisen mjuk
Häll av vattnet och pressa potatisen
Rör ner mjölk och smör
Vispa till ett luftigt mos
Rör ner äggulan
Smaka av med salt och peppar
Tillred såsen
Krydda köttet med salt och peppar på båda sidor
Bryn det hastigt i smör ca 30 sekunder på varje sida
Låt köttet vila under ugnsfolie ca 10 min
Lägg köttbitarna på portionsstora ekplankor och tomater vid sidan om
Spritsa moset runt om
Ställ in plankorna högt upp i ugnen
Gratinera i 250 grader tills potatismoset fått fin, gyllene färg, ca 12 min
Ta ut plankorna och skeda såsen över köttet
Servera genast
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar