Idag kokade mannen soppa på jordärtskockorna vi skördade i helgen. Blev riktigt gott. Vill man kan man steka lite knaperstekt bacon och bryta ner i soppan eller steka krutonger och servera till.
Jordärtskockssoppa med rosmarin
4 portioner
1 stor gul lök, i bitar
3 klyftor vitlök, hackade
500 g skalade jordärtskockor, i bitar
3 potatisar, i bitar
6,5 dl vatten
2 msk koncentrerad grönsaksfond
2 dl matlagningsgrädde
1 krm torkad rosmarin
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 tsk vitvinsvinäger
Gör så här
Fräs lök, jordärtskockor och potatis i en
kastrull med olja utan att de får färg
Tillsätt vatten och grönsaksfond
Låt koka 10-15 minuter tills
jordärtskockorna har blivit mjuka
Kör med mixer eller matberedare till en slät puré
Häll tillbaka purén i kastrullen
Tillsätt grädde och rosmarin och koka upp
Smaka av med salt, peppar och vinäger
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar