måndag 29 juli 2019

Trerätters på grillen

Det blir gärna grillat på tallriken nu i högsommarvärmen. 
Och eftersom våra persikor sjöng på sista versen så blev det trerätters på grillen häromkvällen med persikor både till förrätt och efterrätt.

Till förrätt grillade vi tunna skivor av baguette som vi lät getost smälta på. 
Sedan toppade vi munsbitarna med persikobitar i honungsmarinad.


 4-6 personer

1 liten baguette
3 persikor eller nektariner
3 msk flytande honung
1 msk äppelcidervinäger
200 g chèvre
3 msk olivilja
Salt och svartpeppar
Mynta

Gör så här
Lägg baguetten i frysen minst 1 timme.
Kärna ur och skär persikorna i stora bitar
Rör ihop honung, vinäger och 0,5 tsk peppar
och blanda med persikorna
Ta ut baguetten och skär den i 0,5 cm tunna skivor, ca 20 stycken
Pensla med olivolja och krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar
Skiva osten i ca 20 skivor
 Grilla bröden på ena sidan så de får färg
Vänd dem och lägg på ostskivorna
Grilla ytterligare tills osten smält
Servera direkt med persikorna och toppa med mynta

Huvudrätten blev jag inspirerad till på Instagram av @matpyssel.  
Grillade chiliräkor med mangosalsa och vitlökssås i grillade tortillabröd.


Recept på mangosalsa hittar du HÄR
och på vitlökssås HÄR
Blanda runt stora räkor i ca 2-3 msk sweet chilisås
Grilla räkorna i 2-3 minuter på varje sida
Värm tortillabröd snabbt på grillen så de får lite färg 
Servera räkorna med salsa och vitlökssås på tortillabröden

Till efterrätt blev det grillade persikohalvor 
med kardemummagrädde och karamelliserade pinjenötter.


4 personer

1,5 dl pinjenötter
3 msk honung
0,5 dl färskpressad citronjuice
4 persikor
0,5 msk neutral olja
2 dl vispgrädde
0,5 tsk mortlade kardemummakärnor

Gör så här
Rosta nötterna i stekpanna
Rör ner honung och citronjuice 
och låt sjuda till en simmig karamell
Dela persikorna och kärna ur dem och pensla med olja 
Grilla på båda sidor i ca 10 minuter på indirekt värme
Vispa grädden med kardemumman
Servera persikorna med nötter och grädde 

En synnerligen trevlig svensk sommarkväll med grillat på tallriken!

1 kommentar:

  1. Vilken fantastisk meny! Och vad kul med grillade efterrätter!
    Kran Anna

    SvaraRadera