måndag 1 mars 2021

Vårlig lax med rostad potatis och örtyoghurt

En vårlig rätt med enkla och goda smaker. Lättlagat när det är som bäst!
Visst lockar det fina vädret fram vårkänslorna!? Och man vill omge sig med mer ljusa och pastelliga färger :)

 4 portioner

Stekt lax
600 g laxfilé i portionsbitar
1 msk smör
1 msk olja

Salt
Citronpeppar

Rostad potatis
1
kg potatis, fast sort

2
klyftor vitlök

2
msk olja
Salt

Örtyoghurt
0,5
kruka(or) dill
eller ca 15 g fryst dill

2 dl yoghurt, turkisk
0,5
st citron, skal och saft
1
krm salt, efter smak 
1
krm svartpeppar, efter smak

 

Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Skölj potatisen och skär i klyftor
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt
 Lägg potatisklyftor och vitlök på en bakplåtsklädd plåt
Tillsätt olja och salt efter smak
Blanda om ordentligt och rosta i ugn ca 35-40 min

Örtyoghurt
Blanda dill med yoghurt, citronskal- och saft.
Smaka av med salt och peppar.
Stekt lax
Stek laxen i medelhet panna i lika delar smör och olja,
tills den fått en gyllenbrun färg, tar bara ett par minuter
Krydda med salt och peppar
 

2 kommentarer:

  1. Gott! jag älskar lax men det gör tyvärr inte maken. Ibland så får han torsk och jag tar lax. Ser gott ut det där och örtyoghurt passar bra till. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älskar också lax :) Eller, egentligen fisk över lag, det är ju så lättlagat! Kram

      Radera