Vårat persikoträd gör oss inte heller i år besvikna, utan levererar som vanligt en massa god frukt. Persikorna är dock ganska små, men såå söta och goda.
Och idag kunde jag plocka ett gäng mogna persikor till en paj som jag planerat att baka ett tag nu. Receptet kommer från bloggen Elina & Mickes mat.
En riktigt god persikopaj med härlig smak av persika och ett knäckigt täcke av pajdeg.
6 portioner
6 st mogna persikor
1 dl strösocker
3 msk maizena
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
150 g smör
0,5 dl ljus sirap
1 dl strösocker
3 msk maizena
Pajdeg
2 dl havregryn1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
150 g smör
0,5 dl ljus sirap
2 msk mjölk
Gör så här
Skala persikorna och skär i skivor. Lägg persikorna i en skål.
Tillsätt 1 dl socker och blanda väl.
Låt persikorna stå i rumstemperatur i 30 minuter. Persikorna kommer att släppa ifrån sig vätska när de får stå i rumstemperatur tillsammans med socker.Ta fram en stekpanna och en finmaskig sil.
Sila genom vätskan från persikorna ner i stekpannan. Koka upp vätskan och sänk till medeltemperatur.
Blanda ner 3 msk maizena och fortsätt värma på medeltemperatur samtidigt som du vispar vätskan tills den tjocknat.Ta pannan från värmen och blanda ner persikorna. Vänd runt ordentligt.Lägg över persikorna i en pajform, 24 cm i diameter.PajdegSätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Smält
smöret i en kastrull på hög värme.
Skala persikorna och skär i skivor. Lägg persikorna i en skål.
Tillsätt 1 dl socker och blanda väl.
Låt persikorna stå i rumstemperatur i 30 minuter. Persikorna kommer att släppa ifrån sig vätska när de får stå i rumstemperatur tillsammans med socker.Ta fram en stekpanna och en finmaskig sil.
Sila genom vätskan från persikorna ner i stekpannan. Koka upp vätskan och sänk till medeltemperatur.
Blanda ner 3 msk maizena och fortsätt värma på medeltemperatur samtidigt som du vispar vätskan tills den tjocknat.Ta pannan från värmen och blanda ner persikorna. Vänd runt ordentligt.Lägg över persikorna i en pajform, 24 cm i diameter.
Så fint å ha eget ferskentre. Og enda bedre å lage lekker pai!
SvaraRaderaGod helg!
/Irene
Ja, känns lite exklusivt med persikoträd, även om de numera är rätt vanliga även här uppe på lite mer nordliga breddgrader.
RaderaÖnskar dig med en trevlig helg! /Birgitta
Hej Birgitta!
SvaraRaderaEgna persikor, det låter lyxigt, och pajen ser god ut. Har du haft trädet länge? Vilken zon bor du i.
Ha en trevlig helg /Marika
Hej Marika!
RaderaVi planterade trädet 2014/2015 och det gav frukt redan första året. Det är av den tåliga sorten Frost, tål ner mot -30 grader, och vi bor i zon 2/3.
Trevlig helg till dig med. /Birgitta
Vilken läcker persikopaj. Jag har inget eget träd, men jag tar mig friheten att kopiera receptet. Antar att det går lika bra med nektariner. Ha en fin vecka.
SvaraRaderaNektariner borde funka lika bra. Inget jag kan gå i god för då jag själv inte testat. Men vad skulle vara skillnaden, liksom. Lycka till om du testar!
RaderaFin vecka till dig med! /Birgitta