fredag 30 juli 2021

Persikopaj med persikor från vårt egna persikoträd

Vårat persikoträd gör oss inte heller i år besvikna, utan levererar som vanligt en massa god frukt. Persikorna är dock ganska små, men såå söta och goda.


Och idag kunde jag plocka ett gäng mogna persikor till en paj som jag planerat att baka ett tag nu. Receptet kommer från bloggen Elina & Mickes mat.
En riktigt god persikopaj med härlig smak av persika och ett knäckigt täcke av pajdeg.  

 6 portioner

6 st mogna persikor
1
dl strösocker
3 msk maizena

Pajdeg

2 dl havregryn
1,5
dl vetemjöl

0,5
dl strösocker

1
tsk vaniljsocker
1 krm salt
150
g smör

0,5
dl ljus sirap
 
2 msk mjölk
 
Gör så här
Skala persikorna och skär i skivor.
Lägg persikorna i en skål.
Tillsätt 1 dl socker och blanda väl.
Låt persikorna stå i rumstemperatur i 30 minuter.
Persikorna kommer att släppa ifrån sig vätska när de får stå i rumstemperatur tillsammans med socker.
Ta fram en stekpanna och en finmaskig sil.
Sila genom vätskan från persikorna ner i stekpannan.
Koka upp vätskan och sänk till medeltemperatur.
Blanda ner 3 msk maizena och fortsätt värma på medeltemperatur samtidigt som du vispar vätskan tills den tjocknat.
Ta pannan från värmen och blanda ner persikorna. Vänd runt ordentligt.Lägg över persikorna i en pajform, 24 cm i diameter.

PajdegSätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en kastrull på hög värme.
Fortsätt värma smöret efter att det smält under vispning tills smöret fått gyllenbrun färg och doftar nötigt.
Smöret är perfekt brynt vid en temperatur på 125 grader.
Rör ner de torra ingredienserna, sirap och mjölk i smöret.
Klicka ut smeten över persikorna.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 45 minuter.
Låt svalna.
Servera pajen med vaniljglass eller vaniljsås. 


Fransk persikokaka med mandel   Trädgårdsfägring 

6 kommentarer:

  1. Så fint å ha eget ferskentre. Og enda bedre å lage lekker pai!
    God helg!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, känns lite exklusivt med persikoträd, även om de numera är rätt vanliga även här uppe på lite mer nordliga breddgrader.
      Önskar dig med en trevlig helg! /Birgitta

      Radera
  2. Hej Birgitta!
    Egna persikor, det låter lyxigt, och pajen ser god ut. Har du haft trädet länge? Vilken zon bor du i.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika!
      Vi planterade trädet 2014/2015 och det gav frukt redan första året. Det är av den tåliga sorten Frost, tål ner mot -30 grader, och vi bor i zon 2/3.
      Trevlig helg till dig med. /Birgitta

      Radera
  3. Vilken läcker persikopaj. Jag har inget eget träd, men jag tar mig friheten att kopiera receptet. Antar att det går lika bra med nektariner. Ha en fin vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nektariner borde funka lika bra. Inget jag kan gå i god för då jag själv inte testat. Men vad skulle vara skillnaden, liksom. Lycka till om du testar!
      Fin vecka till dig med! /Birgitta

      Radera