söndag 13 februari 2022

Hjärtformade moussebakelser

Söta hjärtan med smak av hallon och vit choklad.
Två lager av hallonmousse och vit chokladmousse och en botten gjord på digestivekex.

Beräkna att det blir ca 8-12 bakelser, beroende på vilken form och
storlek man använder. Hjärtformade silikonformar t ex, eller som jag använde, pepparkaksformar.
Har du inga hjärtformar, använd istället runda muffinsformar i silikon, eller spritsa ut moussen i glas, det blir också fint!



Hallonmousse
2,5 blad gelatin
2 dl frysta hallon
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 1 dl turkisk yoghurt
2 dl vispgrädde

Vit chokladmousse 
1,5 blad gelatin
100 g vit choklad
1 äggula
2 matskedar citronsaft
2 dl vispgrädde

Botten
75 g digestivekex
2 msk smält smör

 
Gör så här 

Hallonmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
Hetta upp hallonen och låt småkoka några minuter.
Mixa hallonen och sila genom en finmaskig sil till en slät puré.
Hetta upp hälften av purén, ta av från plattan
och tillsätt de blötlagda gelatinbladen.
Rör om så att de smälter.
Sikta ner florsockret i den andra delen hallonpuré,
tillsätt vaniljsocker och rör om.
Blanda detta med den varma hallon- och gelatinblandningen.
Rör ner den turkiska yoghurten i hallonblandningen.
Blanda noggrant.
Vispa grädden fluffig, inte för hårt.
Vänd ner den i hallonblandningen, gärna med en slickepott.
Fördela hallonmoussen som ett första lager i hjärtformade silikonformar,
använd gärna en spritspåse.
Använder du pepparkaksformar,
lägg formarna på en plåt/bricka med bakplåtspapper
och fyll med hallonmoussen.
Ställ formarna i frys för att stelna.

Vit chokladmousse   
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
Smält chokladen försiktigt i micro.
Rör om emellanåt.
Låt sedan svalna något.
Hetta upp citronsaften i en kastrull.
Ta av från plattan och tillsätt de blötlagda gelatinbladen.
Rör om så att de smälter.
Vispa upp äggulan lätt i en skål.
Häll ner  det smälta gelatinet i äggulan i en tunn stråle,
under vispning.
Blanda ner den smälta chokladen, lite i taget, i ägguleblandningen.
Rör om ordentligt till en jämn konsistens.
Vispa grädden fluffig, inte för hårt.
Vänd ner den i chokladblandningen, gärna med en slickepott.
Fördela den vita chokladmoussen på den stelnade hallonmoussen i silikonformarna,
men fyll inte riktigt ända upp, spara några millimeter.
Om du använder pepparkaksform,
tryck försiktigt ut lagret med hallonmousse
och fyll formen istället med chokladmoussen och placera lagret med hallonmousse över.
Ställ formarna i frys för att stelna.

Botten 
Krossa kexen fint med en mortel.
Tillsätt det smälta smöret och blanda.
Fördela smulorna över den vita chokladmoussen i silikonformarna och tryck till lite lätt.
Pepparkaksformarna gör du om samma procedur igen,
tryck försiktigt ur lagren med mousse
och fyll med smulorna och placera lagren med mousse över.

Låt bakelserna stelna i frysen, ett par timmar eller över natten.

Servering 
Lossa bakelserna från formarna.
Ställ på fat och låt tina ca 30 minuter i rumstemperatur
eller någon timme eller två i kylskåp.
Dekorera med strössel, frystorkade hallon, minimaränger,
eller annan fin dekor.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar