Söta hjärtan med smak av hallon och vit choklad.
Två lager av hallonmousse och vit chokladmousse och en botten gjord på digestivekex.
Beräkna att det blir ca 8-12 bakelser, beroende på vilken form och storlek man använder. Hjärtformade silikonformar t ex, eller som jag använde, pepparkaksformar.
Har du inga hjärtformar, använd istället runda muffinsformar i silikon, eller spritsa ut moussen i glas, det blir också fint!
2,5 blad gelatin
2 dl frysta hallon
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl turkisk yoghurt
2 dl vispgrädde
Vit chokladmousse
1,5 blad gelatin
100 g vit choklad
1 äggula
2 matskedar citronsaft
2 dl vispgrädde
Botten
75 g digestivekex
2 msk smält smör
Gör så här
Hallonmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
Hetta upp hallonen och låt småkoka
några minuter.
Mixa hallonen och sila genom en finmaskig sil till en
slät puré.
Hetta upp hälften av purén, ta av från plattan
och tillsätt de blötlagda gelatinbladen.
Rör om så att de smälter.
Sikta ner florsockret i den andra delen hallonpuré,
tillsätt
vaniljsocker och rör om.
Blanda detta med den varma hallon- och gelatinblandningen.
Rör ner den turkiska yoghurten i hallonblandningen.
Blanda noggrant.
Vispa grädden fluffig, inte för hårt.
Vänd ner den i hallonblandningen, gärna med en slickepott.
Fördela hallonmoussen som ett första lager i hjärtformade
silikonformar,
använd gärna en spritspåse.
Använder du pepparkaksformar,
lägg formarna på en plåt/bricka med bakplåtspapper
och fyll med hallonmoussen.
Ställ formarna i frys för att
stelna.
Vit chokladmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
Smält chokladen försiktigt i micro.
Rör om emellanåt.
Låt sedan svalna något.
Hetta upp citronsaften i en kastrull.
Ta av från plattan och tillsätt de blötlagda gelatinbladen.
Rör om så att de smälter.
Vispa upp äggulan lätt i en skål.
Häll ner det smälta gelatinet i äggulan i en tunn stråle,
under vispning.
Blanda ner den smälta chokladen, lite i taget, i ägguleblandningen.
Rör om ordentligt till en jämn konsistens.
Vispa grädden fluffig, inte för hårt.
Vänd ner den i chokladblandningen, gärna med en slickepott.
Fördela den vita chokladmoussen på den stelnade hallonmoussen i
silikonformarna,
men fyll inte riktigt ända upp, spara några millimeter.
Om du använder pepparkaksform,
tryck försiktigt ut lagret med hallonmousse
och fyll formen istället med chokladmoussen och placera lagret med hallonmousse över.
Ställ formarna i frys för att
stelna.
Botten
Krossa kexen fint med en mortel.
Tillsätt det smälta smöret och blanda.
Fördela smulorna över den vita chokladmoussen i silikonformarna och tryck till lite
lätt.
Pepparkaksformarna gör du om samma procedur igen,
tryck försiktigt ur lagren med mousse
och fyll med smulorna och placera lagren med mousse över.
Låt bakelserna stelna i frysen, ett par timmar eller över natten.
Servering
Lossa bakelserna från formarna.
Ställ på fat och låt tina ca 30
minuter i rumstemperatur
eller någon timme eller två i kylskåp.
Dekorera med strössel, frystorkade hallon, minimaränger,
eller annan fin dekor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar