söndag 9 februari 2020

Min kost- och motionsdagbok 2020 - v 7. Vegetarisk veckoplanering, recept och inköpslista.

Under åren har det fyllts på med en hel del vegetariska recept här på bloggen, se etiketten "vegetariskt" i listen till höger, så jag tänkte att jag skulle sätta ihop en helt vegetarisk veckomatsedel den här veckan.
Men vad ska man tänka på om man väljer att äta helt vegetariskt för att få i sig tillräckligt ur näringssynpunkt? Och vad är det egentligen för skillnad på att vara vegetarian och vegan? 
Själv räknar jag mig som en flexitarian eftersom jag försöker få in så mycket vegetabilisk kost i vardagen som möjligt, men utesluter inte kött helt.  

Jag börjar med att bena ut skillnaden mellan att vara vegetarian och vegan.

Vegetarian

En vegetarian äter enbart föda som härstammar från växtriket, enligt Nationalencyklopedins definition. Men i folkmun likställs vegetarianer ofta med lakto-ovo-vegetarianer, med andra ord de som inte äter kött, fisk, skaldjur eller fågel – men fortfarande äter ägg och mejeriprodukter.
Enligt Livsmedelsverkets definition likställs vegetarisk kost med vegansk kost, därför är ett livsmedel som märkts ”vegetariskt” även veganskt.

Vegan

Vegansk mat innehåller inte några inslag från djurriket – varken kött, fisk, fågel, skaldjur, mejeriprodukter, ägg, gelatin eller honung. Veganism brukar beskrivas som en livsstil som sträcker sig utanför kosthållningen. Är man vegan använder man därför inte heller produkter som har framtagits med påverkan på djurriket som till exempel skinn, ull, dun, vaxprodukter eller djurtestad kosmetika.

Lakto-ovo-vegetarian

Den som är lakto-ovo-vegetarian äter ägg, vegetabilier och mejeriprodukter, men utesluter kött, fågel, fisk och skaldjur. Det finns även de som kallar sig ovo-vegetarianer (äter ägg men inte mejeriprodukter) och lakto-vegetarianer (äter mejeriprodukter men inte ägg).

Och så finns det några ytterligare falanger.

Pescetarian

Pescetarianer äter inte rött kött eller fågel men utesluter varken fisk, skaldjur, ägg eller mejeriprodukter.

Pollotarian

En pollotarian äter inte rött kött eller fisk men äter fågel, ägg och mejeriprodukter.

Och nu när jag tagit del av dessa fakta så skulle jag säga att mina vegetariska recept här på bloggen är lakto-ovo-vegetariska, de innehåller alltså ägg, vegetabilier och mejeriprodukter, men inget kött, fågel, fisk eller skaldjur.

Vad är då viktigt att tänka på när det gäller att få i sig viktiga näringsämnen? 
Det kräver nämligen att man tänker till, så att man får i sig alla näringsämnen som kroppen behöver för att vi ska må bra.



Här kommer tips på livsmedel som vegetarianer, veganer och lakto-ovo-vegetarianer bör skriva upp på sina inköpslistor.

Protein

Protein behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. 
Vegetarian/Vegan: Ät mycket baljväxter, det vill säga linser, bönor och ärter. Kombinera med olika mjölsorter, gryner och fröer för att täcka behovet av aminosyror, som är byggstenar i proteinerna.
Lakto-ovo-vegetarian: Ät som en vegetarian/vegan, plus mejeriprodukter och ägg.

 

Omega-3

Omega-3-fetter behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar även blodtryck, njurar och immunförsvaret.
Vegetarian/Vegan: Ät valnötter, rapsolja och linfröolja.
Lakto-ovo-vegetarian: Ät som en vegetarian/vegan. 

 

Vitamin B12

Vitamin B12 behövs för cellernas ämnesomsättning, bildningen av blodkroppar och nervsystemets funktion. 
Vegetarian/Vegan: Vitamin B12 finns endast i animaliska produkter. Därför behöver du äta tillskott av B12. 
Lakto-ovo-vegetarian: Ät ägg och mejeriprodukter.

 

Kalcium

Kalcium behövs för att bygga skelett och tänder. Mineralet bidrar även till blodkoagulering och nervfunktion.
Vegetarian/Vegan: Ät baljväxter, bladgrönsaker, torkad frukt, mandel, tofu och sesamfrön. 
Lakto-ovo-vegetarian: Ät som en vegetarian/vegan plus mejeriprodukter. Även ägg innehåller en del kalcium.

 

Järn

Järn hjälper till att transportera syre ut i blodet och musklerna. Järn ingår även i en del enzymer.
Vegetarian/Vegan: Ät nötter, fullkornsprodukter, mörka bladgrönsaker, baljväxter och torkad frukt. Upptaget kan stimuleras av vitamin C, så komplettera med exempelvis citrusfrukter.
Lakto-ovo-vegetarian: Ät som en vegetarian/vegan. Ät också ägg, som innehåller en hel del järn. Tänk på att mejeriprodukter kan hämma upptaget av järn.

 

Vitamin D

Vitamin D reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. 
Vegetarian/Vegan: Ät berikat vegetabiliskt margarin och svamp som kantareller och shitaki. Gå också ut i solen, som är vår viktigaste källa till vitamin D. Under vintern rekommenderas tillskott av vitamin D.
Lakto-ovo-vegetarian: Som lakto-ovo-vegetarian behöver du inte ett tillskott av vitamin D under vintern. I stället kan du äta mejeriprodukter som är berikade med vitamin D samt äggula.

Källa: Ica.se

Så, nu tycker jag att vi är så pass fullmatade med fakta och tips kring vegetarisk kost så vi vågar oss på att ta oss an en helt vegetarisk veckomatsedel :)
(Ni får blunda för baconet som ligger i blomkålssoppan ;)
 

Upplägget  i min planering är även denna vecka att under de röda länkarna hittar man recepten till maträtterna och i kolumnen Inköp de råvaror och produkter som man kan behöva köpa hem för att laga maträtterna. Jag räknar dock med att de vanligaste basvarorna redan finns hemma.
  • Grönsaker: lök (gul, röd, vit), morötter ...
  • Mejeri: ägg, smör, mjölk ...
  • Konserver, kryddor, oljor, salt, peppar ... 
  • Torrvaror: ris, pasta, couscous ...
Råvarorna beräknar jag ska räcka till att laga 4 portioner av maträtterna och räcka till matlådor dagen efter. Rätter utan länkar är rätter jag inte lagat tidigare men planerar att laga och sedan lägga upp här på bloggen.
När det gäller träningen så försöker jag variera den mellan de träningsformer som jag under åren insett vara de som jag tycker är roligast att utföra och den tid som jag tycker är lagom för ett pass. Jag väljer också vilken dag som passar bäst utifrån grupp-passens (Friskis & Svettis) tider och dagar och hur veckoplaneringen på jobbet ser ut.


V7
Måndag
Inköp
Frukost
Gröt
Kokt ägg

Mellanmål
Frukt
Lunch
Gryta med lövbiff med kantarell och äpple
Mellanmål
Frukt
Middag
Ugnsraggmunk med
lingon-cottage cheese
Potatis
Keso
Lingonsylt
Mellanmål
Keso och banan

Träning
Promenad 45 minuter


Tisdag
Inköp
Frukost
Gröt
Smoothie

Mellanmål
Frukt
Lunch
Ugnsraggmunk
Mellanmål
Frukt
Middag


Mellanmål
Fil och müsli




Onsdag
Inköp
Frukost
Gröt
Kokt ägg

Mellanmål
Frukt
Lunch


Mellanmål
Frukt
Middag
Halloumipytt 2 pkt halloumi
Broccoli
Morötter
Purjolök
Champinjoner
Oliver
Basilika
Mellanmål


Träning
Step up 60 minuter

Torsdag
Inköp
Frukost
Gröt
Smoothie

Mellanmål
Frukt

Lunch
Halloumipytt

Mellanmål
Frukt

Middag
Blomkålssoppa
Blomkål
100 g färskost
Gräslök
Grönt äpple
Mellanmål
Knäckebröd med avokadoröra
Knäckebröd
Avokado
Träning
Yoga 60 minuter


Fredag
Inköp
Frukost
Gröt
Kokt ägg

Mellanmål
Frukt
Lunch
Matlåda från frysen
Mellanmål
Frukt
Middag
Potatisterriner
med fyllda svamphattar
Franskbröd
Svamp
Persilja
Potatisterriner från frysdisken
Mellanmål

Frukt





Lördag
Inköp
Frukost
Fruktsallad med yoghurt
Mellanmål


Lunch


Mellanmål


Middag
Asiatiska citrusnudlar med mango Osaltade cashewnötter
Champinjoner
Fryst mango
Äggnudlar
Citron
Lime
Chilifrukt
Salladslök
Färsk ingefära
Färsk koriander
Mellanmål


Träning
Promenad 60 minuter

Söndag
Inköp
Frukost
Vaniljplättar med päron Päron
Rismjöl
Potatismjöl
Kokosmjölk
Kokosolja
Mellanmål


Lunch


Mellanmål
Födelsedagsfika
Middag
Vegetarisk currygryta Torkade röda linser
Blomkål
2 brk kokosmjölk
Persilja
Mellanmål







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar