Under
åren har det fyllts på med en hel del vegetariska recept här på
bloggen, se etiketten "vegetariskt" i listen till höger, så jag tänkte
att jag skulle sätta ihop en helt vegetarisk
veckomatsedel den här veckan.
Men
vad ska man tänka på om man väljer att äta helt vegetariskt för att få i sig tillräckligt ur
näringssynpunkt? Och vad är det egentligen för skillnad på att vara
vegetarian och vegan?
Själv räknar jag mig som en flexitarian eftersom jag försöker få in så mycket vegetabilisk kost i vardagen
som möjligt, men utesluter inte kött helt.
Jag börjar med att bena ut skillnaden mellan att vara vegetarian och vegan.
Vegetarian
En vegetarian äter enbart föda som härstammar från växtriket, enligt
Nationalencyklopedins definition. Men i folkmun likställs vegetarianer
ofta med lakto-ovo-vegetarianer, med andra ord de som inte äter kött,
fisk, skaldjur eller fågel – men fortfarande äter ägg och
mejeriprodukter.
Enligt Livsmedelsverkets definition likställs vegetarisk kost med
vegansk kost, därför är ett livsmedel som märkts ”vegetariskt” även
veganskt.
Vegan
Vegansk mat innehåller inte några inslag från djurriket – varken
kött, fisk, fågel, skaldjur, mejeriprodukter, ägg, gelatin eller honung.
Veganism brukar beskrivas som en livsstil som sträcker sig utanför
kosthållningen. Är man vegan använder man därför inte heller produkter
som har framtagits med påverkan på djurriket som till exempel skinn,
ull, dun, vaxprodukter eller djurtestad kosmetika.
Lakto-ovo-vegetarian
Den som är lakto-ovo-vegetarian äter ägg, vegetabilier och
mejeriprodukter, men utesluter kött, fågel, fisk och skaldjur. Det finns
även de som kallar sig ovo-vegetarianer (äter ägg men inte mejeriprodukter) och lakto-vegetarianer (äter mejeriprodukter men inte ägg).
Och så finns det några ytterligare falanger.
Pescetarian
Pescetarianer äter inte rött kött eller fågel men utesluter varken fisk, skaldjur, ägg eller mejeriprodukter.
Pollotarian
En pollotarian äter inte rött kött eller fisk men äter fågel, ägg och mejeriprodukter.
Källa: Nationalencyklopedin, Veganföreningen i Sverige, Greenoption, Livsmedelsverket, Ät Mer Vegetariskt
Och nu när jag tagit del av dessa fakta så skulle jag säga att mina vegetariska recept här på bloggen är lakto-ovo-vegetariska, de innehåller alltså ägg, vegetabilier och mejeriprodukter, men inget kött, fågel, fisk eller skaldjur.
Vad är då viktigt att tänka på när det gäller att få i sig viktiga näringsämnen?
Det kräver nämligen att man tänker till, så att man får i sig alla näringsämnen som kroppen behöver för att vi ska må bra.
Det kräver nämligen att man tänker till, så att man får i sig alla näringsämnen som kroppen behöver för att vi ska må bra.
Här kommer tips på livsmedel som vegetarianer, veganer och lakto-ovo-vegetarianer bör skriva upp på sina inköpslistor.
Protein
Protein behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner.
Vegetarian/Vegan:
Ät mycket baljväxter, det vill säga linser, bönor och ärter. Kombinera
med olika mjölsorter, gryner och fröer för att täcka behovet av
aminosyror, som är byggstenar i proteinerna.
Lakto-ovo-vegetarian: Ät som en vegetarian/vegan, plus mejeriprodukter och ägg.
Omega-3
Omega-3-fetter
behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar
även blodtryck, njurar och immunförsvaret.
Vegetarian/Vegan: Ät valnötter, rapsolja och linfröolja.
Lakto-ovo-vegetarian: Ät som en vegetarian/vegan.
Vitamin B12
Vitamin B12 behövs för cellernas ämnesomsättning, bildningen av blodkroppar och nervsystemets funktion.
Vegetarian/Vegan: Vitamin B12 finns endast i animaliska produkter. Därför behöver du äta tillskott av B12.
Lakto-ovo-vegetarian: Ät ägg och mejeriprodukter.
Kalcium
Kalcium behövs för att bygga skelett och tänder. Mineralet bidrar även till blodkoagulering och nervfunktion.
Vegetarian/Vegan: Ät baljväxter, bladgrönsaker, torkad frukt, mandel, tofu och sesamfrön.
Lakto-ovo-vegetarian: Ät som en vegetarian/vegan plus mejeriprodukter. Även ägg innehåller en del kalcium.
Järn
Järn hjälper till att transportera syre ut i blodet och musklerna. Järn ingår även i en del enzymer.
Vegetarian/Vegan:
Ät nötter, fullkornsprodukter, mörka bladgrönsaker, baljväxter och
torkad frukt. Upptaget kan stimuleras av vitamin C, så komplettera med
exempelvis citrusfrukter.
Lakto-ovo-vegetarian:
Ät som en vegetarian/vegan. Ät också ägg, som innehåller en hel del
järn. Tänk på att mejeriprodukter kan hämma upptaget av järn.
Vitamin D
Vitamin D reglerar kalkbalansen i skelett och tänder.
Vegetarian/Vegan:
Ät berikat vegetabiliskt margarin och svamp som kantareller och
shitaki. Gå också ut i solen, som är vår viktigaste källa till vitamin
D. Under vintern rekommenderas tillskott av vitamin D.
Lakto-ovo-vegetarian:
Som lakto-ovo-vegetarian behöver du inte ett tillskott av vitamin D
under vintern. I stället kan du äta mejeriprodukter som är berikade med
vitamin D samt äggula.
Så,
nu tycker jag att vi är så pass fullmatade med fakta och tips kring
vegetarisk kost så vi vågar oss på att ta oss an en helt vegetarisk
veckomatsedel :)
(Ni får blunda för baconet som ligger i blomkålssoppan ;)
(Ni får blunda för baconet som ligger i blomkålssoppan ;)
Upplägget i min planering är även denna vecka att under de röda länkarna hittar man recepten till
maträtterna och i kolumnen Inköp de råvaror och produkter som man kan
behöva köpa hem för att laga maträtterna. Jag räknar dock med att de
vanligaste basvarorna redan finns hemma.
- Grönsaker: lök (gul, röd, vit), morötter ...
- Mejeri: ägg, smör, mjölk ...
- Konserver, kryddor, oljor, salt, peppar ...
- Torrvaror: ris, pasta, couscous ...
Råvarorna
beräknar jag ska
räcka till att laga 4 portioner av maträtterna och räcka
till matlådor dagen efter. Rätter utan länkar är rätter jag inte lagat
tidigare men planerar att laga och sedan lägga upp här på bloggen.
När
det gäller träningen så försöker jag variera den mellan de
träningsformer som jag under åren insett vara de som jag tycker är
roligast att utföra och den tid som jag tycker är lagom för ett pass.
Jag väljer också vilken dag som passar bäst utifrån grupp-passens
(Friskis & Svettis) tider och dagar och hur veckoplaneringen på jobbet ser ut.
V7
|
Måndag
|
Inköp
|
Frukost
|
Gröt Kokt ägg |
|
Mellanmål
|
Frukt | |
Lunch
|
Gryta med lövbiff med kantarell och äpple | |
Mellanmål
|
Frukt | |
Middag
|
Ugnsraggmunk med lingon-cottage cheese |
Potatis Keso Lingonsylt |
Mellanmål
|
Keso och banan | |
Träning
|
Promenad 45 minuter | |
Tisdag
|
Inköp
|
|
Frukost
|
Gröt Smoothie |
|
Mellanmål
|
Frukt | |
Lunch
|
Ugnsraggmunk | |
Mellanmål
|
Frukt | |
Middag
|
||
Mellanmål
|
Fil och müsli | |
Onsdag
|
Inköp
|
|
Frukost
|
Gröt Kokt ägg |
|
Mellanmål
|
Frukt | |
Lunch
|
||
Mellanmål
|
Frukt | |
Middag
|
Halloumipytt | 2 pkt halloumi Broccoli Morötter Purjolök Champinjoner Oliver Basilika |
Mellanmål
|
||
Träning
|
Step up 60 minuter | |
Torsdag
|
Inköp
|
|
Frukost
|
Gröt Smoothie |
|
Mellanmål
|
Frukt | |
Lunch
|
Halloumipytt | |
Mellanmål
|
Frukt | |
Middag
|
Blomkålssoppa |
Blomkål
100 g färskost Gräslök Grönt äpple |
Mellanmål
|
Knäckebröd med avokadoröra |
Knäckebröd
Avokado |
Träning
|
Yoga 60 minuter | |
Fredag
|
Inköp
|
|
Frukost
|
Gröt Kokt ägg |
|
Mellanmål
|
Frukt | |
Lunch
|
Matlåda från frysen | |
Mellanmål
|
Frukt | |
Middag
|
Potatisterriner med fyllda svamphattar |
Franskbröd Svamp Persilja Potatisterriner från frysdisken |
Mellanmål
|
Frukt |
|
Lördag
|
Inköp
|
|
Frukost
|
Fruktsallad med yoghurt | |
Mellanmål
|
||
Lunch
|
||
Mellanmål
|
||
Middag
|
Asiatiska citrusnudlar med mango | Osaltade cashewnötter Champinjoner Fryst mango Äggnudlar Citron Lime Chilifrukt Salladslök Färsk ingefära Färsk koriander |
Mellanmål
|
||
Träning
|
Promenad 60 minuter | |
Söndag
|
Inköp
|
|
Frukost
|
Vaniljplättar med päron | Päron Rismjöl Potatismjöl Kokosmjölk Kokosolja |
Mellanmål
|
||
Lunch
|
||
Mellanmål
|
Födelsedagsfika | |
Middag
|
Vegetarisk currygryta | Torkade röda linser Blomkål 2 brk kokosmjölk Persilja |
Mellanmål
|
||
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar