Vi går mot kallare tider och elräkningarna stiger och matkassen har på kort tid ökat med flera hundra kronor. Har ni någon strategi för att få pengarna att räcka?
För
mig har det under åren varit som en sport att med så små medel som möjligt få
ihop goda och hälsosamma måltider för att kunna spara pengar till
familjen, som vi sedan kunde använda att göra något roligt
tillsammans för, kanske en resa eller annan upplevelse.
Men när barnen blev vuxna och flyttade hemifrån minskade kostnaderna och det blev inte lika nödvändigt att vända på varje krona.
Nu är det dock högst aktuellt igen, att tänka till kring vilka kostnader vi kan dra ner på.
Att planera är A och O i alla sparsammanhang, även när det gäller matlagning.
Genom att planera sin matlagningen spar man pengar.
I
ett hushåll har man många fasta utgifter som inte går att påverka, tex
hyra eller bostadskostnader, men hushållskassan är ju faktiskt ett konto
som går att påverka, bara man lägger ner lite tid och intresse. Finns
det något onödigt ni brukar köpa som ni kan avvara? Jämför ni priser
när ni handlar? Köper ni storpack när det är billigt och portionerar
upp och fryser in? Slänger ni mycket mat?
I vårt land slänger vi på tok för mycket mat, laga istället något gott av resterna.
Klicka på länken nedan så öppnas ett nytt fönster med ett tidigare inlägg här från bloggen med 17 tips för att slippa slänga överblivna matrester!
Att laga vardagsmat tror jag
absolut inte alla ser som en rolig aktivitet, utan mest som ett
nödvändigt ont, som många stressar upp sig över.
Lösningen
för att matlagningen till vardags inte ska kännas så jobbig och vara så
tidskrävande är planering. När jag ska handla mat har jag i
stora drag tänkt igenom
vad jag ska laga för maträtter under en vecka och jag har tittat i mina
skåp vad
som finns hemma och vad jag måste komplettera med, innan jag åker till
affären.
På så sätt slipper jag stå i affären och fundera på vad vi ska äta, jag
undviker
att få dubbletter av något i skåpen och jag har ingredienser hemma till
maträtterna jag tänker laga.
Genom
att planera vår matlagning minskar vi risken att behöva slänga mat i onödan.
Vi slänger som sagt på tok för mycket
mat, så planera och ta tillvara på allt du handlar. Släng inte maten utan använd den istället t ex i en matlåda.
Det blir ingen större avkastning om man sparar sina pengar på ett sparkonto men genom att äta matlåda så sparar man ca 360 kronor/vecka, om man räknar att lunchen ute kostar runt 110 kronor och matlådan i runda slängar 38 kronor.
Vilket blir, om man räknar att vi jobbar 48 veckor på ett år, 17 280kronor/år.
Wow, det räcker ju till en hel del...
Och det är inte bara pengar man sparar på att ta med sig en matlåda, utan man gör en insats för miljön också genom att minska matsvinnet.
När vi lagar mat här hemma brukar vi alltid laga så mycket så det även räcker till matlådor och här kommer 5 bra recept för just matlådor. Klicka på länkarna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar